Близки, приятели, почитатели на Христина Ангелакова ще могат да си

...
Близки, приятели, почитатели на Христина Ангелакова ще могат да си
Коментари Харесай

Взимаме си последно сбогом с голямата Христина Ангелакова

Близки, другари, фенове на Христина Ангелакова ще могат да си вземат последно довиждане с нея през днешния ден. Голямата оперна прима умря на 73-годишна възраст на 20 май.

Поклонението стартира в 10 часа във фоайето на Софийската национална опера и балет. Опелото ще се състои от 12:30 ч. в църквата " Света София ".

Христина Ангелакова е родена на 29 октомври 1944 година в Исперих. След като приключва Консерваторията в София, тя специализира в академията „ Санта Чечилия “ в Рим и в Центъра за млади оперни актьори към Миланската канара. От тази влиятелна сцена стартира международната й кариера. Паралелно с гастролите си по света, Христина Ангелакова е солист на Софийската национална опера 23 години и неин шеф от 2001 до 2004 година. От 1985 година преподава оперно пеене в Националната музикална академия, като от 2000 година е доцент. Тя сътвори и десетки музикални събития като артистичен шеф на фестивала „ Моцартови празници “ в Правец.

Прочуто мецосопрано, Ангелакова е пяла с най-големите майстори на оперното изкуство от края на предишния век като Лучано Павароти, Пласидо Доминго, Хосе Карерас, Франко Корели. С Карерас и Монсерат Кабайе е играла в „ Иродиада “ в Римската опера, а с Лучано Павароти няколко пъти е пяла в „ Бал с маски " и „ Луиза Милер “.

Христина Ангелакова е притежател на Орден " Св.св. Кирил и Методий " - с огърлие - първа степен, и на купата Комендаторе на Република Италия.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР