Близки на нуждаещи се от белодробна трансплантация и вече трансплантирани

...
Близки на нуждаещи се от белодробна трансплантация и вече трансплантирани
Коментари Харесай

Ананиев обеща на здравните емигранти транспалнтации извън ЕС

Близки на нуждаещи се от белодробна трансплантация и към този момент трансплантирани пациенти излязоха в сряда на митинг пред Министерство на здравеопазването поради неналичието на късмет да получат лекуване.

Чакащите за белодробни трансплантации у нас останаха без възвожности за лекуване, защото те не се вършат в България и нито една европейска клиника не ги приема.

В отговор на възмущението си протестиращите получиха следващо заричане за намиране на решение. Този път вярата е, че страната ще стартира да финансира трансплантации на нуждаещи се и в страни отвън Европа. Такава смяна Министерство на здравеопазването предложи и разгласява през август, а в сряда здравния министър Кирил Ананиев се ангажира след привършване на публичното разискване, което ще стане до броени дни, ведомството му да стартира да търси разновидности в клиники отвън Европа.

Ананиев увери, че повече няма да се постанова на български жители да емигрират и даде обещание, че институциите ще спомагат за намирането на клиники, а няма да оставят пациентите да ги търсят сами.

Ананиев чака да контракти трансплантации за българи с клиники в Съединени американски щати, Русия, Украйна, Турция. По думите му това не е трайно решение, само че е краткотрайна мярка до намирането на друга алтернатива или до момента в който стартират да се правят белодробни трансплантации и у нас, което Министерство на здравеопазването възнамерява да стане през 2021 година.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР