Близки и приятели се простиха с Тодор Кавалджиев, вицепрезидент на

...
Близки и приятели се простиха с Тодор Кавалджиев, вицепрезидент на
Коментари Харесай

Стотици изпратиха Тодор Кавалджиев в последния му земен път

Близки и другари се простиха с Тодор Кавалджиев, вицепрезидент на България от 1997 до 2002 година, на поклонение в столичния храм „ Свети Седмочисленици ".

Сред пристигналите на поклонението бяха ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева и президентът Румен Радев.В църквата пристигнаха и президентът Петър Стоянов, вицепрезидентът Илияна Йотова, някогашният министър председател Иван Костов, Лютви Местан, Найден Зеленогорски.

"Той беше заслужен човек и заслужен президент “, съобщи президентът на България в интервала 1997-2002 Петър Стоянов. Той напомни, че във времената на комунистическия режим, когато е било съвременно да сътрудничиш на Държавна сигурност, Тодор Кавалджиев е лежал по лагерите и пандизите точно с цел да не промени на своите убеждения. „ Той живя почтено живота си “, подсети Стоянов.

Тодор Кавалджиев умря на 5 февруари след дълготрайно боледуване.

Кавалджиев е икономист и политик и заместител на президента Петър Стоянов в интервала 22 януари 1997 - 22 януари 2002 година

Роден е на 26 януари 1934 година в село Главан, Старозагорско. През 1952 година е изпратен в затвор в Хасково по време на опит за възобновяване на Съюза на земеделската юноша (ЗМС) в околията. Лежи 11 години в затвор в Пазарджик и Стара Загора. Бил е два пъти в лагер в Белене. Между 1952 и 1963 година е съден, изселен и лежи в пандизите в Хасково, Пазарджик и Плевен. След амнистирането му работи като строител.

През 1989 година интензивно взе участие във възобновяване на Български земеделски народен съюз „ Никола Петков “. На 15 март същата година се обръща посредством радио „ Свободна Европа “ към министър-председателя Георги Атанасов с искане за унищожаване на закона за разпадане на Български земеделски народен съюз „ Никола Петков “ и за амнистиране на съдените по този закон.

Народен представител в 7-то велико национално заседание (1990–1991). До 1992 година е член на Постоянното наличие на Българския аграрни национален съюз „ Никола Петков “. От 1992 година заема длъжността секретар на Постояното наличие на Български земеделски народен съюз „ Н. Петков “.

През 1996 година се кандидатира за вицепрезидент от Обединените демократични сили (ОДС), дружно с Петър Стоянов, и печели изборите на балотаж.

Снимка: БГНЕС
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР