Близката до нула доходност по депозитите и ниските лихви по

...
Близката до нула доходност по депозитите и ниските лихви по
Коментари Харесай

Още малко по-скъпи

Близката до нула рентабилност по депозитите и ниските лихви по ипотечните заеми са основен фактор за повишения интерес към инвестиция в столичен парцел.

© Надежда Чипева
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал [Адрес] Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал [mirela.bg] Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал [imot.bg] Смаляване
Още по тематиката
Дидие Боровски: Има риск от балони при акциите, облигациите и парцелите

Макроикономистът във фонда Amundi пред " Капитал "
18 яну 2018
Новите огромни планове в София

В столицата се строят най-много жилища и офисни здания
30 дек 2017 Четвърта година на нарастване в цените на жилищата най-много в София. В тази среда стартира и 2018 година, като прогнозите на организациите са още веднъж за растеж, въпреки и по-малък. Засега в множеството квартали междинните цени на жилища са по-ниски от тези в взрива, само че това не пречи анализатори и даже еврокомисията да предизвестяват, че има риск от нов балон. Тезата, че има учредения за още повишаване, е, че търсенето е налично. А то пък идва от ниските лихви по заемите и депозитите, растящия поток на хора към столицата и увеличаващите се приходи.

Точна статистика за повишаването през предходната година няма, като наблюденията на организации варират сред 6 и 30%. А за тази година най-често чуваната прогноза е за най-много 10% растеж. Промяната е, че се строят повече жилища, а при увеличените цени леко спада търсенето за лично жилище.

Колко и за какво пораства

В столицата оживлението настава с високи темпове - през първата половина на 2017 година бе маркиран растеж на цените на жилищни парцели с към 20%. На база подписани покупко-продажби от " Адрес " регистрират междинен годишен растеж на цените в столицата от 6.3%. Към октомври 2017 година статистиката на Bulgarian Properties демонстрира, че растежът на годишна база е 15-18%. Според Smart Brokers през последните три години цените в София са се повишили сред 15 и 30%, а за парцели в центъра е регистриран растеж с над 50%.

Близката до нула рентабилност по депозитите и ниските лихви по ипотечните заеми са основен фактор за повишения интерес към инвестиция в столичен парцел - съгласно данните на " Явлена " 20% от всички покупко-продажби на организацията са направени за инвестиция, а при организация " Адрес " делът на този вид покупко-продажби е 16%.

От няколко организации за недвижими парцели в столицата са единомислещи, че аргументите за възходяща наклонност при цените при започване на годината се коренят в търсене, което предлагането не може да задоволи. " През последните две години предлагането на вторичния пазар е намаляло съвсем на половина ", сподели за " Капитал " изпълнителният шеф на " Адрес ", Георги Павлов. Най-много покупко-продажби (55% от всички на територията на София) организацията подписва в период от 1 до 3 месеца след оповестяване на офертата.
" Има риск част от започнатите планове да не бъдат приключени и купувачите би трябвало да го имат поради. Съветвам ги да изследват вложителите доста деликатно, да търсят защитни механизми и на първо място да избират бизнесмени, които не се нуждаят от огромно предплатено заплащане. "
Георги Павлов, изпълнителен шеф на " Адрес недвижими парцели "
Следваща станция " Равновесие "

Прогнозираният растеж на цените на жилищата в София варира сред 5 и 10% за 2018 година, като специалистите плануват през тази година имотният пазар да се балансира и някои даже считат, че цените към този момент са достигнали своя връх през миналата година. От " Явлена " поддържат тезата с това, че през 2018 година се чака доста здания да получат Акт 16 (разрешение за ползване), а през 2017 година е публикуван огромен брой позволения за градеж на жилища с огромна повърхност. От Arco Real Estate за последното тримесечие на 2017 година записват със 17.5% по-слабо търсене по отношение на последното тримесечие на 2016 година Затова считат, че предлагането ще посрещне търсенето през тази година и няма да се стигне до взрив и провал като преди 10 години.

Когато Европейската централна банка стартира да подвига лихвите, цените на парцелите у нас ще спаднат и по този начин пазарът ще се контролира, счита Георги Павлов от " Адрес ".
" Съветвам купувачите да бъдат по-внимателни при покупка на жилище в развой на градеж, т.е. на зелено. Нека ревизират вложителя дали има финансиране за довеждане докрай на обекта. "
Мартин Янев, ръководещ сътрудник на Smart Brokers
Тенденцията при наемите значително ще следва тази при продажбите през 2018 година От Arco Real Estate показват, че за предходната година растежът е бил приблизително 4-5% и че в случай че няма " висок скок " на продажните цени, няма опасения за доста покачване на наемите в София. Според Полина Стойкова, изпълнителен шеф на Bulgarian Properties, търсенето на жилища чартърен към момента не може да бъде задоволено, само че предвид на предстоящото довеждане докрай на повече нови здания след 1-2 години наемният пазар ще се уравновеси.

На юг и и до метро

От все по-голямо значение за купувачите са положителната инфраструктура и комфортните транспортни връзки в региона. Затова търсенето и цените в кварталите на столицата са много разнообразни. Статистиката на " Адрес " демонстрира най-голямо покачване на цените през 2017 година по отношение на миналата година в " Младост " (9.09%), " Иван Вазов " (8.76%) и комбинирани данни за " Изток " и " Изгрев " (8.47%). Най-малко са поскъпнали жилищата в " Манастирски ливади ", " Яворов " и центъра - в границите на 2-3% спрямо 2016 година

Според представителите на организациите южните региони - " Манастирски ливади ", " Витоша ", " Кръстова вада " и " Младост ", ще не престават да бъдат кварталите с най-вече покупко-продажби. Има и засилен интерес към зоните, през които ще минава третата линия на метрото. Такива са " Хаджи Димитър " и " Сухата река ", където междинните цени за 2017 година са достигнали надлежно 755 евро/кв.м и 735 евро/кв.м по данни на " Адрес ". Традиционно най-желаните и най-скъпите парцели не престават да са в центъра, " Лозенец " и " Изток ", само че там и предлагането е най-ограничено - съгласно организации " Имотека " и " Адрес " през 2017 година жилищата в централната част на града се продават в границите на месец от стартирането им на пазара.

Какво ново: гаражи, повече туристи и къща край града

На напред във времето излиза търсенето на гаражи в столицата, изключително в по-гъсто обитаемоте региони. За 2017 година 6% от покупко-продажбите на организация " Адрес " са за гаражи (еднакъв е делът на едностайните апартаменти). Георги Павлов, изпълнителен шеф на компанията, регистрира, че при новото строителство рядко се дават задоволително гаражи и паркоместа, които да задоволят потребностите на купувачите. Те от своя страна постоянно вземат решение да си купят втори гараж, откакто към този момент са се нанесли в новото жилище.

През последната година нараства въздействието на краткосрочните наеми. Младен Митов, специалист " Прогнози и разбори " в " Явлена ", счита, че това се дължи на полетите на нова нискотарифна самолетна компания, очевидно визирайки Ryanair. " Това притегля повече " уикенд туристи " в София ". Данните на Airbnb демонстрират, че предлаганите в София жилища са се нараснали с 80% за последната година.

Друга оригиналност е " търсенето на главно жилище отвън рамките на София и претъпканите околности " показват от Arco Real Estate. Мартин Янев от Smart Brokers показва пред " Капитал ", че се плануват огромни планове към Южната дъга на Околовръстен път, наоколо до търговски център Ring Mall и магазин IKEA, както и в село Лозен.
Двигателят евтини заеми

Лихвите по ипотечните заеми в този момент са на историческо дъно: приблизително са към 3.8% за заем в левове, като има и предложения под тези равнища. В резултат се усилва делът на хората, които употребяват ипотечен заем за пазаруване на жилище, както и през заема дял от цената. От " Адрес " регистрират двоен растеж на покупко-продажбите, за които е употребена ипотека с покритие 50-80% от цената на парцела, като през миналата година това са 18% от покупко-продажбите. 14% е делът на покупко-продажбите, получили финансиране на 80-100% от цената на покупката. Данните на Arco Real Estate демонстрират, че ипотечен заем е употребен при 60% от всички покупко-продажби през 2017 година

" Ако лихвеният % по ипотечните заеми беше 8-11% преди рецесията, сега е 3-4%. Икономическата среда в този момент е доста по-различна в България – има най-малък растеж на инфлацията, растеж на приходите (бел. авт. - 10.5% растеж на заплатите за второто тримесечие на 2017 година в София), нараснал експорт, а и самите купувачи са доста по-отговорни в този момент ", обобщава Младен Митов от " Явлена ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР