Близък приятел на Джамал Кашоги свидетелства пред турския съд във

...
Близък приятел на Джамал Кашоги свидетелства пред турския съд във
Коментари Харесай

Приятел на Кашоги свидетелства, че е заплашван от саудитци преди да бъде убит

Близък другар на Джамал Кашоги свидетелства пред турския съд във вторник, че убитият саудитски публицист се е чувствал заплашен от хора, близки до престолонаследника Мохамед бин Салман , оповестява Агенция Франс Прес.

Съдът в Истанбул организира второ чуване в задочния развой на 26 саудитски обвинени - в това число двама някогашни помощници на могъщия саудитски принц. на кралството в Истанбул на 2 октомври 2018 година, откакто влезе, с цел да вземе документи за брак с турската си избраница Хатидже Дженгиз.

от саудитския , който през септември отхвърли пет смъртни присъди и ги Amnesty International и " Репортери без граници " (RSF) дефинираха саудитския развой за " подигравка на справедливостта ".

Турските прокурори упрекнаха някогашния заместник-шеф на разузнаването на Саудитска Арабия Арамед Асири и Сауд ал Кахтани (близък консултант на престолонаследника на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман) за образуване на убийството и за издаване на директни заповеди на саудитския ударен екип.

В отчет на и че би трябвало да се проверява допустима роля на принц Мохамед в убийството. Американският Конгрес съобщи тогава, че принцът е " виновен за убийството ", което се

. Според вестник " Сабах " Кашоги е призовал убийците си да не запушват устата му, тъй като има астма и може да се задуши.
 Саудитска Арабия осъди 8 души на затвор за убийството на Кашоги
Саудитска Арабия осъди 8 души на затвор за убийството на Кашоги

Между 8 и 20 години затвор

Айман Нур, египетски политически отстъпник и дълготраен другар на Кашоги , сподели пред съда, че журналистът му е разказал, че персонално е заплашван от Кахтани. " Джамал сподели, че е заплашван от Кахтани и фамилията му ".

" Нур сподели, че Кашоги се е оплаквал, че е заплашван от Сауд ал Кахтани още от 2016 година ", разяснява Ребека Винсент от " Репортери без граници " (RSF) от правосъдната зала.

" Кашоги приказва за телефонно позвъняване от Кахтани , до момента в който живе във Вашингтон, обяснил му, че познава децата му и къде живеят . Нур добави, че Кашоги се е разплакал, което е извънредно, и е обяснил, че се опасява. "

Годеницата на Кашоги, Дженгиз също участва на чуването. Президентът Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че заповедта за ликвидиране на Хашоги идва от " най-високите равнища " на саудитското държавно управление, само че в никакъв случай не е упреквал директно принц Мохамед .

Отношенията сред двете страни пострадаха след гибелта на Кашоги.

Но Ердоган разиска способи за усилване на връзките със застаряващия татко на принца крал Салман в навечерието на виртуалната среща на върха на Г-20 от предишния уикенд, проведена от Саудитска Арабия.

Турският развой се следи от близко от бранителите на правата на индивида. Винсент съобщи, че съдът в Истанбул е отхвърлил молбата на RSF да стане гражданска страна по делото на Кашоги.

Това би дало на основаната в Париж група по-широк достъп до правосъдни документи .

" Бяхме разочаровани ", изясни Винсент пред Франс прес, като го назова " пропусната опция да се обезпечи непоколебим интернационален надзор ". " Но без значение от това ще продължим да следим деликатно този случай и да призоваваме за съблюдаване на интернационалните стандарти ".
 Годеницата на Кашоги съди Мохамед бил Салман в Съединени американски щати
Годеницата на Кашоги съди Мохамед бил Салман в Съединени американски щати

Те съдят Салман и десетки топ представители на саудитското държавно управление.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР