Близък помощник на италианския вицепремиер Матео Салвини провежда тайни разговори,

...
Близък помощник на италианския вицепремиер Матео Салвини провежда тайни разговори,
Коментари Харесай

Аудиозапис подсказва, че Салвини е финансиран от Кремъл в нарушение на италианските закони

Близък асистент на италианския вицепремиер Матео Салвини организира секрети диалози, с цел да изпомпва съветски петролни капитали за крайнодясната си партия " Лига ". Това твърди в свое следствие американският уебсайт Buzzfeed, като изважда на бял свят данни за загадка среща на доближени на Салвини с авторитетни съветски фигури.
Договаряната договорка е следната - за година да бъдат продадени по 3 млн. метрични тона нефт на стойност 1,5 милиарда $ на италианския енергиен колос Eni. Сделката обаче не трябвало да е директна, а посредством медиатори и със съответните отстъпки - към 65 млн. $, като тъкмо те е трябвало да отидат при Матео Салвини и неговата " Лига ". А един от участващите на срещата италианци споделя, че сметката е елементарна - 4% отстъпка на 250 000 метрични тона, като задачата е да се избегне разрешената от италианския закон граница за дарения за италиански партии от чужбина - 100 000 евро! Това обаче беше до края на предходната година, а от януари, 2019 година, в Италия към този момент работи закон, напълно забраняващ политическите дарения от чужбина. Италианците упорстват за бърза реализация на сделката - първата петролна доставка да е още през ноември, 2018 година, тъй като " идват избори " (евроизборите бяха в края на май тази година), като не не помнят да си търсят спомагателна персонална комисионна от руснаците.
За какво заплащат Русия?
Шестима мъже вземат участие в бизнес среща сутринта на 18 октомври предходната година, измежду шумотевицата и мраморните колони на московския хотел " Метропол ", с цел да обсъдят проектите за " популярен съюз ". Столетие по-рано същото място е сцена на събития, които помогнаха да се промени лицето на Европа и света - съветските царски сили водеха борби навътре в хотела, до момента в който се опитваха несполучливо да отхвърлен болшевиките от Кремъл през 1917 година, а в апартамент 217 е формирана първата руска конституция след триумфа на революцията.
Шестимата мъже - трима руснаци и трима италианци - събрани под грандиозния стъклен покрив на лобито на хотела през октомври предходната година , също се вглеждат в историята в рамите на час и 15 минути, колкото продължава срещата. Формалната им цел е петролна сделка; тяхната същинска цел е да подкопаят демократичните демокрации и да оформят нова, националистическа Европа, подкрепена от Москва, твърди Buzzfeed.
Американският уебсайт разгласява и аудиозапис от въпросната среща, дружно с транскрипт, в която непосредствен асистент на най-мощния крайнодесен водач на Европа - италианският вицепремиер Матео Салвини - и петимата негови събеседници могат да бъдат чути да договарят за изискванията на договорка за скрито предаване на десетки милиони долари - съветски петролни капитали, за партията " Лига " на Салвини.. Самият Салвини твърдо отхвърля да е нарушил италианските закони.
" Ние желаеме да променим Европа ", сподели дългогодишният асистент на Салвини Джанлука Савоини по време на въпросната среща. Той вечеря дружно с съветския президент Владимир Путин на държавен прием, с цел да отпразнува визитата на съветския президент в Рим предходната седмица. " Една нова Европа би трябвало да бъде покрай Русия, както преди, тъй като желаеме да имаме своя суверенитет ", съобщи той под звуците на чаши за кафе и диалози във фоайето на хотела. Савоини показва и кои съдружници вижда " Лига " за тази смяна - Марин Льо Пен, " Алтернатива за Германия ", и споделя: " Наистина желаеме да работим за този популярен съюз с партии, които са проруски настроени "!
Салвини е разказан с възторг от руснаците от записа като " европейския Тръмп ". Той не участва на срещата, само че по това време е бил в Москва. Предишния ден Салвини изнася тирада, в която осъди глобите против Русия като " икономическо, обществено и културно безумство " преди да се срещне с съветския вицепремиер Дмитрий Козак и с авторитетен член на партията на Путин " Единна Русия " на име Владимир Плигин. В сагата, като медиатор, е намесен и Александър Дугин - едно от идеологическите оръжия на Путин
Всъщност абсурдът излезе частично в Италия още през тази зима, в списание L’Espresso, само че тогава Салвини отхвърли да разяснява. Сега Савиони също не желае да разяснява, като само споделя, че в случай че се постанова, ще приказва юристът му.
Въпреки че BuzzFeed не разпознава руснаците, участващи в срещата в хотел " Метропол ", записът съдържа ясни индикации, че държавни фигури на високо ниво в Москва са били наясно с договарянията - в това число и тези, с които Салвини се е срещал предходната вечер. На тайната среща участващите руснаци могат да бъдат чути да вършат препратки към " вчерашната среща ", без да прецизират присъстващите, като загатват два пъти, че ще би трябвало да уведомят за детайлите " вицепремиера " и да изясняват, че се надяват да получат " зелена светлина " от " господин Плигин " идната седмица.
Записът от " Метропол " дава първите твърди доказателства за тайните опити на Русия да финансира европейските националистически придвижвания и очевидното съучастие на някои високопоставени фигури от крайната десница в тези опити .
Макар към този момент да не е ясно дали съглашението, контрактувано в хотел " Метропол ", в миналото е било изпълнено и дали " Лига " е получила някакво съветско финансиране, съществуването на запис за подробни договаряния повдига съществени въпроси по отношение на нарушаването на италианските закони, връзката сред Москва и партията " Салвини " и честността на европейските избори през май.
Европейската политика е засенчена от години от догатката, че съветските търговски покупко-продажби с крайнодесни водачи имат скрити политически цели. Френският националистически водач Марин Льо Пен взе заем от 11 млн. евро от съветски банки, в това число една доближена до Кремъл, през 2014 година – единствено година откакто обществено поддържа анексията на Крим от Путин. А най-пресният скандал преди този беше в Австрия, който докара до същински потрес в тамошното ръководство - кой беше той, припомнете си в този материал!
Превод: БГНЕС, с корекции
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР