Блинкен видя снимка на бебе, надупчено с куршуми“.Преди три години

...
Блинкен видя снимка на бебе, надупчено с куршуми“.Преди три години
Коментари Харесай

Войната между Израел и Хамас: Как се случи това?

Блинкен видя фотография на „ бебе, надупчено с патрони “.

Преди три години седнах с двама умерени палестинци от Западния бряг, Ханан Ашрауи и Саеб Ерекат.

< p> Г-жа Ашрауи е по-възрастен общественик, който беше в Белия дом през 1993 година, когато Бил Клинтън събра израелците и палестинците дружно.

Както Ицхак Рабин и Ясер Арафат си стиснаха ръцете на южната ливада преди 30 години,: „ Палестинската страна се появява... “

Д-р Ерекат беше деец палестински договарящ през всеки поврат на кротичък развой, който в никакъв случай не е съществувал.
Поглъщайки събитията от предходната седмица, имам в този момент проверявам бележките си от нашите диалози.

И двамата предизвестиха за екстремизма на Хамас. И двамата изглеждаха победени и обезверени. Те знаеха, че дългият им десетилетен блян към държавност е липсващ. Те одобриха, че непримиримостта на личната им страна е предизвикала проблеми, само че преобладаващо имаха вяра, че са били подкопани от Америка, Израел и Запада.

Изображение: Израелски бойци на танк покрай границата сред Израел и Газа. Снимка: AP

Попитах доктор Ерекат.

„ Дори по-лошо от моето завещание? Това ме натъжава доста... Ще бъда употребен като образец от екстремистите, с цел да покажат [на хората ], авансово тяхната орис, в случай че последват стъпките ми... до каква степен в действителност докара опитът да се признае Израел, да се откаже от насилието и да одобри решението за две страни ", сподели ми той.

Разговорът ни беше подбуден от подписването на Споразуменията на Ейбрахам - договорка с посредничеството, която възстановява връзките сред Израел и две страни от Персийския залив - Обединените арабски емирства и Бахрейн. Широко се възприема като миг на пробив за района и проект за по-нататъшна израелско-арабска интеграция.

Изображение: Палестинците развяват националния си байрак до погубен израелски танк на оградата на линията Газа източно от Хан Юнис. Снимка: AP

Имаше един проблем. Палестинците бяха оставени настрани от диалога.

Споразуменията на Абрахам бяха опит да се трансформират дипломатическите норми; да заобиколят главния проблем (Израел-Палестина) и да разрешат страничните проблеми (арабско-израелските отношения) с вярата, че дипломатическото назад инженерство вълшебен ще реши палестинския проблем. Това беше договорка, движена повече от икономическите благоприятни условия, в сравнение с от политическите действителности.

За умерените палестинци това беше още един „ кинжал в гърба “. Той беше следил по какъв начин идеята му беше непрекъснато подкопавана: преместването на посолството на Съединени американски щати от Тел Авив в Йерусалим, съкращаването на финансирането и неуспеха да се призове или даже да се забележи разширението на еврейските селища на Западния бряг.

На западните и арабските водачи от Персийския залив той сподели: „ Поздравления… вие убихте решението за две страни и убихте всевъзможни договаряния и мисля, че унищожихте палестинския сдържан лагер; палестинците, които желаят мир, разцвет, човешки права… Боже помогнете на този район. "

Това беше последният път, когато говорихме. Д-р Ерекат.

Прочетете повече:
„ Стотици деца и дами убити “ при израелски удари против Газа
Защо Израел е подготвен за офанзива на Хизбула от Ливан
Как договарящите за заложници ще работи за освобождението на пленници от Хамас

Изображение: Палестинци изтеглят ранените след израелски въздушен удар в бежанския лагер Рафах, в линията Газа. Снимка: AP

Хамас и Иран

През май 2021 година в края на последната война сред Израел и Хамас, със съоснователя на Хамас Махмуд ал-Захар. Това беше първият път, когато водач на Хамас приказва, откогато групата му предприе невиждана по това време ракетна офанзива против цивилни в Израел.

Той въобще не приличаше на умерените, които познавам на Западния бряг. Той беше ислямист. И.

Той също гледаше на умерените палестинци като на губещи, които са потвърдили, че договарянията с Израел са безсмислени.

„ На процедура, на процедура това беше потвърдено “, сподели ми съоснователят на Хамас.

„ Това не е моя преценка. Отидете и попитайте [палестинския президент] Махмуд Абас: „ Сега ли казвате, че решението за две страни е жизнеспособно или не? “... Той ще каже не... Израелците няма да одобряват решение с две страни. Сега желаете от мен да упражнявам несполучлив развой? "

В Газа въздействието на Иран е надълбоко. При последното ми посещаване там плакати, подредени по улиците на иранския боен пълководец Касем Солеймани, погубен по заповед на тогавашния президент господин Тръмп.

От години е ясно, че управлението в Техеран е формирало екстремизма на Хамас и употребява безнадеждността на палестинския народ. Всичко това е част от неговата ос на въздействие, която минава през Ирак, Сирия и Ливан, надолу към Газа.

Изображение: Израелски бойци заемат позиция покрай границата на Израел с Газа

Затвореният в клетка на Израел зложелател

В Израел министър-председателят Бенямин Нетаняху постоянно предизвестява за заплахата, която съставлява Иран - само че той нормално го формулира в нуклеарния подтекст - вероятността Иран да се снабди с нуклеарни оръжия.

С Газа, неговият жанр (противниците му биха нарекли това високомерие) му разреши да мисли, че може да сдържи Хамас и да ограничи иранското въздействие - в негова изгода.

Хамас беше врагът в клетка. Г-н Нетаняху употребява обстановката като политически инструмент, с цел да подсети на всички за какво земята в никакъв случай не може да бъде споделена.

Изображение: Израелски танк стреля покрай границата на Израел с линията Газа

По-умерени израелци, като някогашния министър председател Ехуд Олмерт,, и който се застъпва за разрушение на еврейските селища и същинско ангажиране с палестинците, бяха изтласкани настрани.

След това господин Нетаняху провокира вътрешна рецесия (също посредством личното си надменност?) - спорните му правни промени подпалиха страната с всеобщи митинги. Последствието беше краткотрайно раздробяване на израелското единение. Дори висшите военни заплашиха да подадат оставка.

Именно на този декор Хамас удари. Врагът в клетката излезе. И беше по-силен, в сравнение с Израел в миналото би могъл да си показа.

Изображение: Димът се издига след израелските удари в Газа

Американско отцепване

Преди всичко това - Америка се опита да се отдръпна от Близкия изток преди години. Вечните войни в Ирак и Афганистан и нуждата да се съсредоточим върху Китай и в последно време Русия постановиха нов метод - хеликоптерна дипломация.

Планът беше, че историческите съглашения за нормализиране сред Израел и арабите от Персийския залив ще трансформират формата на район и разреши на Америка да отстъпи. Ако беше проработило, това щеше да промени играта.

Но палестинците не бяха част от този диалог. Те не желаеха да останат без уговорката за държавност и не бяха насърчавани да го създадат, тъй като всички знаеха, че задължението за държавност в никакъв случай не може да бъде изпълнен.

Политиката на господин Нетаняху го беше направила невероятно. Изображение: Израелски бойци обкръжават палестинец, който се втурна към тях с нож на мястото на музикален фестивал покрай границата с Ивицата Газа. Снимка: AP

В изявленията висшите съветници на президента на Съединени американски щати Джо Байдън съвсем не загатнаха Израел-Палестина. Дори тази седмица, когато представителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби се опълчи на моето изказване, че Америка се е отдръпнала, той изброи Йемен, Ирак, Сирия, Ислямска страна и Саудитска Арабия, само че не загатна Израел-Палестина, до момента в който не го подканих.

„ Прав сте, не го направих и трябваше “, сподели господин Кърби. „... тъй като продължаваме да желаеме да търсим решение с две страни. “

Истината е, че никой в действителност не има вяра, че решение с две страни е постижимо. Западните дипломати безшумно ми споделяха това от няколко години.

И по този начин най-слабото звено в района беше подценено и се възпламени.

В Иран без подозрение са удовлетворени от договорката за нормализиране сред техния зложелател Израел и Саудитска Арабия в този момент е във фризера.

Г-н Байдън в този момент обезверено се пробва да поеме надзор над ситуацията; да повлияе на преоформянето на Близкия изток, което виждаме.

Въпросът е, може ли? Чувствам се отвън надзор в този момент.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР