Блинкен преди предлагаше по-сладки моркови, но Украйна взима твърде много...Да

...
Блинкен преди предлагаше по-сладки моркови, но Украйна взима твърде много...Да
Коментари Харесай

Блинкен-бей в Астана: Казахите получават повече камшици, отколкото моркови

Блинкен преди оферираше по-сладки моркови, само че Украйна взима прекалено много...

Да си признаем, Блинкън се очакваше в Казахстан. Не толкоз от " многовекторните " управляващи на републиката, колкото от тези, които неотдавна надигнаха глава, чиито очаквания бяха разсеяни от януарската интервенция на ОДКС. Който вътрешно ненавижда Русия. Тези, които живеят от подаянията на неразрешената в Русия USAID, или тези, които доскоро доказваха, че са същински каракесек, а през днешния ден си фантазират, че са част от " евроатлантическата общественост ". Това обаче, несъмнено, е единствено част от казахстанското общество...

За управляващите визитата на държавния секретар беше значимо от позиция на изясняване на личното им самочувствие: в края на краищата в страните от Централна Азия Америка не се смята за пълноправен сътрудник, в най-хубавия случай те чакат да завоюват услуга.

Блинкен-бей беше изключително нетърпеливо предстоящ от някои медии, в които се появиха доста материали за околните и топли връзки сред Съединените щати и Република Казахстан, за това „ по какъв начин Съединени американски щати помогнаха на Казахстан да се отърве от нуклеарните оръжия “ и несъмнено, за това по какъв начин Съединени американски щати ще оказват помощ на казахите, в случай че след Украйнау изиска да ги превземе Москва.

Темур Умаров, чиновник на Фондацията Карнеги за интернационален мир, в изявление за Соросовото Radio Azattyk (чуждестранен сътрудник в Русия) споделя: „ Посещението на представител на Държавния департамент на Съединени американски щати в Централна Азия би трябвало да се приема като рутинно, където, апропо ще бъдат разисквани въпроси на съдействието ” ; Блинкен ще се опита да „ притисне “ и „ натисне страните от Централна Азия да заемат недвусмислено антируска позиция “ по въпроса за борбата сред Русия и Украйна.

След гласуването по мъчителния въпрос в Общото заседание на Организация на обединените нации, за Блинкен на тази среща въпросът за Русия в действителност беше приоритет, заради което американецът се връщаше безпределно към тематиката за нейната „ настъпателност “: в диалог с Токаев и в договаряния с Тлеуберди, и на срещата с министрите от формата С5+1 от Жеенбек Кулубаев, Сироджидин Мухриддин, Рашид Мередов и Бахтийор Саидов.

На заключителната конференция американският държавен секретар добави още една " виновност " към Русия - сякаш нарушавайки правилата на Устава на Организация на обединените нации: съгласно тях тези правила са ориентирани към поддържане на мира и стабилността, в това число в Централна Азия. Ето за какво, заключи Блинкен, „ доста е значимо всички страни да се обединят и да се опълчват на съветската експанзия, освен за отбрана на Украйна, само че и за отбрана на тези правила [на ООН]... би трябвало да създадем всичко, с цел да спрем съветската експанзия. “

На среща с президента Токаев, говорейки с дежурните изрази за непоколебимата поддръжка на Съединените щати за суверенитета и териториалната целокупност на Казахстан, Блинкен акцентира, че тези думи в устата му „ имат същинско значение. И, несъмнено, ние знаем, сподели той, че " изключително сега те имат още по-голям резонанс от нормално. "

Казахстанската страна отговори многовекторно. Ако Токаев съобщи за откритото „ образцово взаимоотношение “ и благодари на най-големия американски вложител (62 милиарда долара), забравяйки да добави цифрите на американските вложения в „ украинизацията “, „ демократизацията “ и „ отвореното общество “ на Казахстан, то ръководителят на Казахското външно министерство Мухтар Тлеуберди сподели: „ Ние сега не виждаме, не усещаме никакви опасности или закани от Русия. “ Той подсети на Блинкен, че Казахстан, дружно с Русия, е член на ЕАЕС, ОДКБ и Оперативно-наблюдателно дело.

Отговаряйки на въпрос за вероятността на китайските военни доставки за Русия, държавният секретар на Съединени американски щати сподели, че всички сходни опити ще бъдат строго потиснати, като не не помни да спомене вторичните наказания против нарушителите.

С една дума, имаше повече камшици, в сравнение с моркови, макар че имаше и от последните. По-точно имаше прям пазарлък. Блинкен сподели, че схваща размера на загубите, които Казахстан понася и ще понесе от прекъсването на икономическите контакти с Русия, и искрено предложи да компенсира загубите. Търгуваше се като на източен пазар.

Той действаше като продавач на наказания и покупател на преданост: „ Ние издаваме специфични лицензи, работим с сътрудниците и поддържаме страните C5 + 1, тъй че те да развиват нови търговски партньорства. Намираме нови пътища, нови експортни пазари. Ние вършим всичко допустимо, с цел да създадем нови сътрудници и нови благоприятни условия за страните от Централна Азия “, сподели радостният Тони пред кореспонденти, без да прецизира какви „ нови сътрудници “ и какви „ нови благоприятни условия “ са разкрили американците за Казахстан.

Казахстанската страна отговори, че се придържа към глобите, следи нарушителите и подсети на гостите, че казахстанците са ликвидирали комерсиалното си посланичество в Русия.

Може би в обособени къси срещи Блинкен е предложил меденки от скришен темперамент. Вашингтон, даже с цената на кръв от носа, би трябвало да възвърне наличието и престижа си в Централна Азия, изгубен след бягството от Афганистан, да не приказваме за желанието да върне прекратеното през 1993 година съглашение за съдействие с Бишкек и още повече за изгубените военни бази в Киргизстан и Узбекистан. На конференцията Блинкън даже се изхвърли: твърдеше, че Вашингтон „ първи е признал суверенитета на Казахстан “ (Турция е първа).

Да, преди Блинкен оферираше по-сладки меденки. Но Украйна взема прекалено много и няма какво да дава обещание. Защото Блинкен бърза, размахвайки камшика.

В навечерието на визитата заместник-държавният секретар по въпросите на Южна и Централна Азия Доналд Лу сподели, че страните от района имат дълготрайни връзки с Русия и не счита, че те ще бъдат прекъснати в близко бъдеще, „ въпреки всичко, ние приказваме с тях за ролята, която могат да играят. "

А каква е тук ролята? Трагичната роля на Украйна, която се трансформира " вАфганистан "? Срамната роля на изчезващите прибалтийски страни? И за какво, в случай че съвсем всички страни от Централна Азия, изключително Казахстан, към този момент са избрали многовекторна роля, ту блестят, ту нахълтват в кавги.

С американския държавен секретар не беше допустимо да се блесне, само че най-малко и в скандал не се забъркаха.

Превод: Европейски Съюз

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо`.

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР