Блаженият наш отец Тит, който от ранна възраст възлюбил Христа,

...
Блаженият наш отец Тит, който от ранна възраст възлюбил Христа,
Коментари Харесай

Св. преподобни Тит Чудотворец

Блаженият наш отец Тит, който от ранна възраст възлюбил Христа, възненавиждайки света, се подвизавал в киновия. Като приел отшелнически облик, с голямо самообладание прекосявал по скръбния бодлив път на иноческия живот. Заради своето огромно примирение и смирение, по които преподобният превъзхождал всички братя от тази киновия, го възвели в ранг презвитер - овчар на словесните овци. Преподобният Тит се преизпълвал с голяма обич към своите ближни. Опазил се чист от най-млада възраст и душевно, и телесно, свети Тит бил като Божий ангел на земята. Заради добродетелния си живот той бил почетен от Бога с подарък на чудотворство. Просиял с добродетелите на монашеското житие, свети Тит в същото време бил хладнокръвен дирек на православието, защото ревниво защитавал светата Църква от нападките на еретиците иконоборци.
Поживял много и акцентирайки на своите почитатели заслужен за подражателство образец на постнически живот, преподобни Тит спокойно отпътувал при Господа.
© Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ( " Четьи-Минеи " ) на св. Димитрий Ростовски.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР