Блаженият Киевски и на цяла Украйна митрополит Онуфрий: Автокефалията трябва

...
Блаженият Киевски и на цяла Украйна митрополит Онуфрий: Автокефалията трябва
Коментари Харесай

Митрополит Онуфрий: Автокефалията трябва да е плод на единството на Църквата

Блаженият Киевски и на цяла Украйна митрополит Онуфрий:

Автокефалията би трябвало да е плод на единството на Църквата, а не разследване от нейното разделяне

- Според Вас, какви са аргументите за рецесията в Украйна?

- Мнозина считат, че повода за рецесията в Украйна е разколът. Това обаче не е по този начин. Разколи в Църквата всеки път е имало, има и ще има... Кризата в Украйна е провокирана от легализиране на беззаконията, т.е. на вмешателството на Константинополската Църква във вътрешния живот на Украинската Православна Църква. В резултат на това, възбраните бяха антиканонично отстранени от епископите, които влязоха в ерес и с които Константинопол влезе в църковно общение.

- Какви са последствията от дейностите на Константинопол във връзка с Украйна?

- Последствията са доста тъжни. Храмовете са завладяни, доста общности служат... в приспособени пространства, в действителност това са съвременни катакомби.... Разделението раздели хората и обществото. Разколът не е преодолян, случи се ерес в разкола. И по този начин, Филарет Денисенко излезе от „ ПЦУ " и още веднъж, за повторно в историята, сътвори паралелна подчиненост, която има 10 „ архиерея ". Освен това бяха проведени още две противозаконни религиозни групировки: екзархията на Константинополската патриаршия и ставропигията, т.е. директно послушание на обособени храмове на Константинополската патриаршия. Така в Украйна вместо две незаконни групи се появиха четири. Това събитие за следващ път удостоверява истината, че беззаконието умножава беззаконието и че злото се превзема единствено от положителното.

- Вие по какъв начин виждате разрешването на украинския проблем?

- Първо, би трябвало да се реши Константинополският въпрос, който стана причина за протичащото се в Украйна, а точно въпросът за ролята и мястото на Константинополската Патриаршия в международното православие...

Има неточност на Константинопол, която е позволена при опит за разрешаване на разцеплението в Украйна. За да елиминирате новото разединение, което се е формирало, би трябвало да се върнете до точката, в която е направена грешката - да поправите грешката и тогава всичко ще бъде на мястото си. Това е единственият метод за унищожаване на рецесията, която съществува през днешния ден в Украйна.

- Какво е вашето мнение за разпространявания девиз „ Една черква - една страна "?

- По този въпрос позицията ни е, че в една страна, която смята себе си за православна, би трябвало да има една единствена канонична Православна Църква, не повече. Изключение вършат страните с диаспори и това е до момента в който не бъде открито общоправославно решение. По този метод, по този начин нареченият „ естонски сюжет ", когато се основават две йерархии, не е излаз от обстановката за Украйна. И ние сме изрично срещу това, тъй като в случай че международното православие следва този път, то ще ни докара освен до основаването на паралелни йерархии на всички места, само че в последна сметка до успореден диптих и надлежно до нов ерес. Създаването, легитимирането на нова конструкция, наречена „ ПЦУ " на нашата територия, не е просто неточност, а е църковно-канонично закононарушение. Ако страната има канонична Православна Църква, тогава не може да се сътвори друга конструкция на същата черква редом. Тя не дава плод, провокира разлъка, неприязън сред хората и вследствие на това духовно проваляне.

- Автокефалията стана ли поръчител на духовното единение в църквата, както беше дадено?

- Духовното единение и автокефалията са разнообразни понятия. Идеолозите на украинския " Томос " обявиха, че благодарение на автокефалия ще бъде реализирано църковно единение. Ние предупредихме, че това няма да се случи и то не стана. Стана ясно, че посредством автокефалия е невероятно да се реализира единение. Позицията на нашата Църква е, че на първо време би трябвало да се възвърне единството, а по-късно, в случай че това е оправдано, в случай че е потребно за духовното развиване на Църквата, да се сложи въпросът за автокефалията, а не противоположното. Обратният път сподели своята неефективност. Затова и автокефалията би трябвало да бъде плод от единството на Църквата, а не разследване от нейното разделяне. Дори в текста на Критския Събор се споделя, че правилото на автокефалността не би трябвало да вреди на единството на Църквата.

- Каква автокефалия даде обещание Константинополската Патриаршия на Украйна?

- Това, което ние видяхме в осъществяване на Константинополската Патриаршия и експрезидена на Украйна П. Порошенко, беше типична политическа автокефалия... В Църквата всичко би трябвало да се взема решение с обич! Всички начинания би трябвало да произлизат не от политиците, а от самата Църква.

- Признавайки „ ПЦУ ", Константинопол призна и хиротониите на нейното „ свещенство ". Тези хиротонии канонични ли са?

- Съгашното църковно духовно единение е единение с Христос и в Христос. То се реализира единствено по веднъж - посредством запазване на чистата свята православна религия и посредством спазването на нравствените основи, посочени на хората посредством Светото Писание... Хиротониите са канонични тогава, когато са осъществени от канонични йерарси, съгласно спазваните канонични правила, които дефинират кой и по какъв начин може да бъде почетен с великата чест да бъде духовник. Ако приемем и ръкоположим тези, които съгласно църковните догми не могат да бъдат свещеници, ще бъдем отвън разкола без смирение, без да се открива степента на достолепие, с цел да водим хората в светая светих. Така ние ще подтикваме разколи и ще отговаряме пред Бога за това, че съблазняваме хората и разрушаваме църковното единение.

- Ние се намираме на прага на Великия пост. Какво ще напомнте на вярващия народ, по какъв начин да плава на кораба на вярата, по какъв начин да премине този пост и почтено да посрещне Възкресението Христово?

- Целият живот на индивида се залючава в това да доближи безконечното самодоволство на Небето. Има две съществени крила, с чиято помощ индивидът лети към тази цел - пост и молитва. Бог обаче по този начин е устроил нашия живот, че има време, когато тази работа би трябвало да бъде по-усилена, по-активна, когато би трябвало да даваме на Бога повече, в сравнение с даваме всеки ден. За да работим по-интензивно над себе си, за ликвидиране на своята плът и душа ни се дава Великият пост, който приключва с наслада, със Светлото Христото Възкресение.

Интервюто е със съкращения. Линк към оригинала:

https://news.church.ua/2020/03/01/eksklyuzivnoe-intervyu-blazhennejshego-mitropolita-onufriya-dlya-chernogorskix-smi/?lang=ru

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР