Благовеста РядковаЕжегодният годишен концерт на балетните класове при НУМСИ "Проф.

...
Благовеста РядковаЕжегодният годишен концерт на балетните класове при НУМСИ "Проф.
Коментари Харесай

Ученици и преподаватели творят шедьоври в Бургас

Благовеста Рядкова

Ежегодният годишен концерт на балетните класове при НУМСИ "Проф. П. Владигеров " в Бургас тази година бе отдаден на великия хореограф Мариус Петипа. Постиженията и уменията, които са постигнали учениците през образователната година, бяха показани на сцената на Държавната опера в Бургас пред родителите, учителите и жителите.
В 57-годишната история на учебното заведение балетните класове са едвам от 15 години. Основна причина за основаването им беше възходът на бургаската балетна натрупа към операта и политиката на Министерството на културата. Успешният екип от преподаватели по тази компетентност издигна равнището на образование и утвърди наличието на дисциплината в стратегиите на учебното заведение. Отличията от национални и интернационалните състезания не закъсняха, а сега те мъчно се побират по паметните витрини на учебното заведение.
Концертът, състоял се на 27 май тази година, беше палитра, в която танцуваха от най-малките - първокласници, през всичките класове, до зрелостниците - випуск 2018. С научен прочит, механически детайлизиран, художествено наситени персонажи и блестящо театрално наличие учениците очароваха публиката и бяха подкрепяни с бурни овации. Представени бяха сола и вариации из шедьоврите на балетното изкуство от всички жанрове. Не бяха малко и ансамбловите осъществявания, с които подрастващите балетисти вземат участие в постановките на балета при бургаската опера. Изискванията на времето слагат изискванията, при които стремежът към дуално образование е значима причина за мотивацията и прилежността на учащите. Облечени в прелестни костюми, с подобаващ фон и осветяване, тези деца в действителност са прекрачили столетието и са с поглед към бъдещето.
Изключително усещане с осъществяванията на едни от най-трудните вариации и техните героини от класическото балетно наследие: Одета и Одилия от "Лебедово езеро ", Коломбина от "Арлекинада ", Лиза от "Зле опазеното момиче "... оставиха Иванина, Полина и Натали Иванови, Христиана Въжарова, Събина Костова... Тяхната заложба и трудът на педагозите им Недко Георгиев, Добрина Бахова, Владимир Грудев и Деляна Бахматова са поръчка за благополучен и сполучлив път в изкуството. Не бих могла да изброя всички надарени деца, нито техните призове от състезанията, само че бих желала да изкажа бездънен почит и възторженостти към педагозите им - към тяхната безкрайна обич и всеотдайна работа, с която трасират пътя им и ги поддържат във всичките им тествания. Успешен път в новия ХХт век!



Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР