Благовещение е евангелско събитие и посветеният на него християнски празник:

...
Благовещение е евангелско събитие и посветеният на него християнски празник:
Коментари Харесай

Благовещение е!

Благовещение е евангелско събитие и отдаденият на него християнски празник: Възвестяването от Архангел Гавриил на Дева Мария за това, че тя ще роди по плът упования Спасител на човечеството, сина Божий – Иисус Христос.
Празнува се на 25 март. Утвърден е в Православната черква през 7 век. Почита се от всички съществени християнски деноминации (православие, католицизъм, протестантство).
Макар да е във Великия Пост, заради своята огромна тържественост, по изключение може да се яде риба, за това нормално тя участва на трапезата. По традиция постоянно се подготвя рибник – риба с ориз. Празникът съответствува с началото на пролетта и по тази причина обичайно се подготвя и „ нещо зелено “ (коприва, спанак, лапад и др.). Пекло се пита, която намазана с мед, се раздавала на съседи и близки.
Нехристиянски, езически национални вярвания, присъщи за някои райони, били че на този ден по-леко и бързо зарастват всички рани, по тази причина постоянно тогава са се дупчели ушите на дребните момиченца. Също, че денем всяка отрова губела силата си. Свързан с това бит бил стопаните да премитат къщите и дворовете си и да палят огньове, които да прескачат, с цел да не пострадат от змийско захапване през лятото. Поради същата причина, дамите не докосвали игли, куки или конци.
Празнуват всички с името Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Благойна, Вангелия, Ева, Евангелина и други
На този ден бил честван храмовият празник на храма „ Света София “ (от гр. – „ Божия премъдрост “), чието име носи и столицата ни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР