Благовещение е един от големите пролетни празници. Той е част

...
Благовещение е един от големите пролетни празници. Той е част
Коментари Харесай

Благовещение е!

Благовещение е един от огромните пролетни празници.

Той е част от Великденския празничен цикъл и постоянно се отбелязва на 25 март.

Благовещение e празник за всички християни, без значение от традицията и църквата, към която принадлежат.

Според Библията на този ден Архангел Гавраил донася на Дева Мария богатствата новина, че тя ще роди Спасителя на човечеството, сина Божий Иисус Христос.

В националните показа този ден се свързва с идването на прелетните птици и с окончателното пролетно събуждане на природата. Според националните поверия след Благовещение всеки гледа да излиза от къщи утолен и с пари в джоба, та в случай че го закука кукувицата, да бъде през цялата година утолен и с пари.

Вярва се, че в случай че някой види на първо време щъркел, който не лети, а лежи или върви, недобро ще го сполети.

Ако мома или момък види на първо време лястовица, три пъти завързва празна забрадка, слага я на покрива и след три дни по нея гадае какъв (каква) ще вземе. В този ден се правят действия с насърчаващо значение, което приписват на празника. Сеят зеленчуци и присаждат плодните дръвчета, с цел да са "благи ", "плашат " овошките, които не дават плод, бележат агнета и ярета, тъй като се има вяра, че по-малко ще ги боли.

Пчеларите отварят кошерите и пускат пчелите, с цел да събират сладостен мед. Пробиват ушите на момиченцата, с цел да им сложат обици. Вярва се, че на Благовещение и най-силната отрова губи своята мощ.

 Thinkstock

Според поверието на този ден излизат самодивите и самовилите. "Събуждат се и излизат от дупките " змиите и гущерите. В тази връзка се извършват редица обредни дейности, които съгласно националните вярвания имат предпазваща и прогонваща мощ.

Преди изгрев палят огън на едно или на три места или по всички ъгли на двора и поставят говежда тор да пуши и прогонва влечугите. Деца и възрастни удрят тенекии и звънци и с бягане обикалят двора и къщата. Тези дейности са съпроводени с изричането на специфична словесна формула: "Бягайте, змии и гущери, днеска е Благовец " или "Бягайте, змии, Благовец ша ва затисне " и други под. Като прескачат огъня, момците си пърлят леко краката, с цел да не ги хапят змиите през лятото.

Пак за предотвратяване дамите не шият ­ "да не ги дупчат змиите ", не месят самун, "че ще се свие змия на него ".

На обредната софра участват риба (изпечена или сварена), шарена пита, лучник.

Именници на този ден са Благовест, Благовеста, Благой, Блага, Евангелина, Bангел.

Прочетете още любопитни обстоятелства за други празници в нашата специфична секция "Празници " .
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР