Благотворителна кампания в помощ на възрастните хора, живеещи в селата

Благотворителна кампания в помощ на възрастните хора, живеещи в селата ...

Събират храни в помощ на възрастни хора, живеещи в селата.

Благотворителна кампания в помощ на възрастните хора, живеещи в селата на България, организира млада жена, която е родом от Стара Загора.
Идеята й е да се събират пакетирани хранителни продукти и стоки от първа необходимост, които да бъдат раздадени на нуждаещи се.
„Не трябва дарителите да се чувстват длъжни да даряват много. Понякога дори пакет ориз е достатъчен.”, обяснява Кремена Карауланова. Тя е решила да стартира кампанията, тъй като не е тайна, че голяма част от българските пенсионери преживяват трудно с пенсиите, които получават. Особено през зимните месеци, когато сметките за отопление нарастват.
„На всички ни е ясно колко възрастни хора по селата, а и не само, се издържат от малките си пенсии. Зимата е труден период, тъй като разходите нарастват и парите за храна стават все по-малко. Направеното добро винаги се връща - някой ден, от някого, когато имаме най-голяма нужда!“, казва жената.
Тя уверява, че на всеки дарител ще бъде издаден приемно-предавателен протокол за дарените продукти. Кремена подчертава, че към момента инициативата е на етап израстване, тъй като предстои създаване на Фондация, но въпреки това, всичко е законосъобразно.
Първоначално идеята е била да се съберат приятели и да подпомогнат възрастни жители на селата в районите, в които всеки един от доброволците живее. Впоследствие, неочаквано каузата набира популярност и в нея желание да се включат изразяват все повече граждани от цялата страна. Идеята е жителите на определен град да подпомогнат възрастните, живеещи в селата от същия регион.
„Интересът към инициативата показва колко добри хора има в България и колко сплотено е гражданското общество, когато трябва да се обедини от една благородна кауза. Целта е да се даде гласност, да се събудят гражданите и да се види, че има проблем.”, посочва Кремена Карауланова. Хората, на които ще бъдат дарени хранителните продукти, ще се подбират посредством списъци от Дирекция „Социално подпомагане” в съответните общини. Пунктове за събиране на хранителни продукти има почти в цялата страна. В Асеновград избраното място е на центъра в студио за татуировки, намиращо се на улица "3-ти март" №32.
Дарения могат да бъдат направени там всяка събота и неделя от 14:00 ч. до 18:00 ч., при Дарина - 088 632 94 68. Продуктите, които се даряват, следва да бъдат пакетирани и дълготрайни (например: ориз, боб, леща, олио, захар, консерви и други). Срокът, в който ще се приемат дарения, е началото на септември, след което те ще бъдат раздадени. Идеята е инициативата да стане постоянна благотворителна кауза, която да се превърне във вид целогодишна „Хранителна банка” за крайно нуждаещи се възрастни, живеещи в селата.

Източник: actualno.com