Благотворителен концерт с участието на едни от най-обичаните български изпълнители

...
Благотворителен концерт с участието на едни от най-обичаните български изпълнители
Коментари Харесай

Започна мащабна реставрацията на Плевенската панорама

Благотворителен концерт с присъединяване на едни от най-обичаните български реализатори събра средства за реставрацията и консервацията на платната на Плевенската гледка. Под благотворителната идея записаха имената си Веселин Маринов, Тоника Домини, Дует Ритон, 100 KILA, СкандаУ, Deep Zone Project, Мистерията на българските гласове, Берковската духова музика, Ансамбъл „ Филип Кутев ", Славка Калчева и Поли Паскова. Всички те се сплотиха към идеята за съхраняването на културно-историческото ни завещание и се включиха в самодейността изцяло безплатно.
Със събраните средства ще бъде осъществена реституция и консервация на живописното платно и предметния проект в зала Панорама „ Трети взлом на Плевен 11-12 септември 1877 година " с дейното подпомагане на Сдружение „ Асоциация на реставраторите в България.



Два екипа реставратори ще работят над платната, заради спецификата на обекта. Еддиният ще работи по реституция и консервация на живописното платно в зала Панорама „ Трети взлом на Плевен 11-12 септември 1877 година ", а другият - по предметния проект. Ръководители на екипите са доцент Иван Ванев - ръководител на Асоциацията на реставраторите в България, и доцент Стефан Белишки, реставратори с изключителни професионални качества и дълготраен опит.
Панорама „ Плевенска епопея 1877 година " е открита на 10 декември 1977 год. във връзка 100-годишнината от Освобождението на Плевен от османска власт. Живописното платно е изрисувано през 1977 год. от 10 съветски и двама български художници.



Ръководител на художествения колектив е Николай Василиевич Овечкин, национален художник на Руската Федерация, от Московското студио за батална живопис „ М. Б. Греков ". Панорамната комбинация е изпълнена върху цяло платно с един отвесен тегел. Платното е прикрепено в горната и долната част към два железни обръча, фиксирането е осъществено посредством подгъване и пришиване. Горният обръч е прикован към структурата на окачения таван, а долният виси свободно. За оптимално опъване на платното към долния обръч са окачени спомагателни тежести. Платното е с повърхност 1725 кв. м.

Реставрационни намеси по платното са осъществявани през годините, само че цялостна реституция и консервация в подобен мащаб не е правена от откриването на Панорамата през 1977 год. до момента. Срокът за осъществяване е 45 дни.

Снимки: Плевен за Плевен
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР