Благородна жена с голямо сърце дари бащината си къща, за

...
Благородна жена с голямо сърце дари бащината си къща, за
Коментари Харесай

Жена дари бащината си къща, за да осигури средства за ремонт на църквата в Добри дял

Благородна жена с огромно сърце подари бащината си къща, с цел да обезпечи средства за ремонт на църквата в родното й село, заяви times.bg . Жителите на лясковското село Добри дял към този момент още веднъж имат вяра, че храмът в селото, който от години тъне в забвение и съсипия, може да стане настоящ. Благодарение на големия  жест на 81- годишната Роза Стефанова, която подари бащината си къща на кметството за църквата „ Успение на Пресвета Богородица “.

Храмът е в окаяно положение и от години е с порутена камбанария, напукани стени и полусъборен покрив.

Детството на 81- годишната пенсионирана учителка е минало в Добри дял. През годините обаче все по-рядко се прибирала в бащината си къща. Наскоро схванала, че църквата тъне в съсипия и дружно с дъщерите си решили, че ще дарят единственият си останал парцел в селото на кмета, който да го продаде и със извоюваните пари да бъде изработен ремонт най-малко на покрива.

„ Не може без храм той е дом на всички християни! “, се вълнува старата жена.  „ Най-голямото ми предпочитание е църквата да се отремонтира, да се укрепи камбанарията и както постоянно е било – заран и вечер камбаната да бие. Голямата ми щерка предложи парцела, който имаме от моя татко, къщурка, дворче, да го дарим на църквата. Нашият кмет да борави с парцела! “

Кметът на Добри дял Стоян Стоянов   споделя, че срещнал добрината на старата жена сега, в който към този момент бил изгубил  надежда, че ще може да избави църквата, защото досега нито страната, нито Великотърновската митрополия са помогнали.

„ Бях извънредно доста сюрпризиран, дамата ме откри в кметството, с такова вдъхновение искаше да подари къщата си, че останах в действителност слисан! Нотариусът беше мнителен към мен и вуйна Розка, само че тя беше просто непреклонна! “, показа Стоянов.

Според Петко Петков , гражданин на Добри дял, жестът на Роза Стефанова е трогнал всички.

„ Чест й прави на дамата, аз пристигам на черква всяка събота и неделя и съм съпричастен, тежи ми, боли ме, че тя е в това положение! “

Хората в Добри дял, които също са съумели дружно да съберат дребна част от парите нужни за ремонт, се надяват да посрещнат идващият си храмов празник в черква.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР