Благороден елен е намерен убит от бракониери край Свиленград, съобщиха

...
Благороден елен е намерен убит от бракониери край Свиленград, съобщиха
Коментари Харесай

Бракониери убиха благороден елен

Благороден елен е открит погубен от бракониери край Свиленград, оповестиха от Фондация "По-диви Родопи ". Останките от кошутата Кибела са открити след сигнал на специалисти от фондацията и инспекция на място с представители на районно управление (на МВР) Свиленград и РДГ Кърджали.

Благородният елен е един от общо 80-те освободени животни през последните пет години. Кошутата е била освободена дружно с още шест други кошути на територията на дивечовъден сектор "Студен бунар ", Източните Родопи през февруари тази година. На пет от животните специалистите са сложили GPS GSM предаватели, което разрешава на екипа да следи всяко тяхно придвижване в действително време.

С помощта на новите технологии половин година по късно със страдание научихме, че един от тях е станал жертва на бракониери, показват от фондацията.
По случая е формирано е досъдебно произвеждане по Наказателния кодекс. В случай че бъдат хванати, с изключение на плануваното в кодекса наказване, бракониерите ще би трябвало да се разделят с правото си на лов и да заплатят обезщетение за убитото животно.

Благородният елен е едно от постоянно рисуваните диви животни в тракийските гробници. За страдание типът е бил съвсем липсващ от региона поради бракониерство, като обособени животни са непокътнати по граничните елементи на Източните и Западните Родопи в държавно ловно стопанство "Женда ".

Възстановяването на популацията от елени лопатари и благородни елени се реализира рамките на плана "Опазване на черните и белоглавите лешояди в Родопите ", създаден от Rewilding Europe, в партньорство с Фондация "По-диви Родопи ", Българското сдружение за отбрана на птиците. Проектът е финансиран по програмата LIFE на Европейска комисия.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР