Благоевградски аптекар стана поредната жертва на коронавируса. 76-годишният Любомир Николов

...
Благоевградски аптекар стана поредната жертва на коронавируса. 76-годишният Любомир Николов
Коментари Харесай

И ремдесивирът не успя да спаси живота на благоевградски аптекар с К-19

Благоевградски аптекар стана следващата жертва на ковид. 76-годишният Любомир Николов е умрял през вчерашния ден в общинската болница за белодробни болести, написа struma.bg.

Фармацевтът е работил в аптеката до частната болница ПУЛС и от няколко дни се е лекувал от двустранна вирусна пневмония в някогашния Тубдиспансер. Лечението му е включвало и ремдесивир, само че е имал и сърдечно заболяване и се е стигнало до летален край, съобщи шефът на белодробната болница доктор Петър Георгиев.

Той добави, че доста от приетите в болница оздравяват, само че в това време се усилва и броят на инфектираните, които се нуждаят от болнично лекуване.

„ Само през днешния ден съм прегледал амбулаторно 40 пациенти, множеството са с пневмонии, които наподобяват на ковидни, а някои към този момент са доказани от PCR проучването. От сутринта до края на работния ден идват хора, кой с направление от общопрактикуващ доктор, кото без… Последните бяха две млади дами, които хоспитализирах”, добави доктор Георгиев.

„ Аптекарите са в рисковата група, всекидневно обслужват хора, включително и евентуални вирусоносители. Колегата, който за жалост е умрял, е упражнявал специалността си макар напредналата си възраст.

Големият проблем, който се открои в коронакризата, е дефицитът както на лекари и медици, по този начин и на аптекари, което е типично и за Благоевград “, разяснява загубата на благоевградския аптекар ръководителят на Регионалната гилдия на фармацевтите в Пиринско Константин Качулев.

Динамична е обстановката и в МБАЛ – Благоевград, която продължава да приема заболели с затруднения от ковид. 73 са приетите в болница в трите отделения – вътрешно, УНГ и очно, които се обгрижват от екипа на доктор Румен Кондев.

В отделението „ Уши, нос, гърло “ са единствено две медицински сестри, откакто третата се разболя. Кадровият проблем е сериозен, а доброволци по този начин и няма.

Разкриването на нови Ковид отделения доста понижи натоварването върху лекарите терапевти, които от месеци са под стрес. Той се задълбочава в допълнение и от дефицита на някои медикаменти. Например от две седмици не е доставян „ Фраксипарин”, който е за разреждане на кръвта и пречи на образуването на тромби, сигнализираха лекари.

Битката с ковид загуби и притежателят на хотел „ Мерида”, благоевградският предприемач Огнян Илиев-Балзай. Той умря предходната нощ след малко боледуване.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР