Blagoevgrad24.bg За извършените престъпления за избягване на данъчни задължения от фиктивни

...
Blagoevgrad24.bg
За извършените престъпления за избягване на данъчни задължения от фиктивни
Коментари Харесай

Крупен бизнесмен се размина с условна присъда за укриване на данъци

Blagoevgrad24.bg За осъществените закононарушения за отбягване на данъчни отговорности от фиктивни доставки на дърва за огрев на Христо П. е наложено едно общо наказване в размер на една година отнемане от независимост, което съдът е отсрочил за изпитателен период от три години и наказване " санкция “ в размер на 800 лева

Съдът е определил за съучастието на Панайот П. в едно от закононарушенията да изтърпи наказване от седем месеца " отнемане от независимост “, с изпитателен период от три години и " санкция “ в интерес на страната, в размер на 500 лв..

Христо П. е приет за отговорен в това, че в интервала 01.10.2013 г.-12.03.2014 г, като едноличен притежател " Химп “ ЕООД-Сливен, в изискванията на продължавано закононарушение избегнал установяването и заплащането на данъчни отговорности по ЗДДС в огромни размери – 9 000,00 лева Подсъдимият употребявал документи с погрешно наличие – данъчни фактури за осъществени, облагаеми доставки с предмет " дърва за огрев “ от " Еф енд би експорт- инпорт “ ООД-гр.Габрово без да са налице такива и удостоверил лъжа в информации – заявления показани пред Национална агенция за приходите, като приспаднал неследващ се данъчен заем в общ размер на 2 000, 00 лв. по привидните доставки.

Второто данъчно закононарушение е останало незавършено. Подсъдимият, подкрепят от Панайот П., е направил опит да укрие налози, като дал данъчни фактури с предмет " дърва за огрев “, без да са налице действителни доставки от " Интербус “ ЕООД гр. Нова и е удостоверил лъжа в справка- декларация пред Национална агенция за приходите, като приспаднал неследващ се данъчен заем в общ размер от 4 000 лева, като опитът е останал незавършен по независещи от дееца аргументи.

Христо П. е приет за отговорен и в това, че на 14.04.2014 година, в гр.Сливен, е удостоверил лъжа в справка-декларация, в която погрешно е показал, че сдружението е направило вътрешно-общностна доставка по 3 бр. инвойс-фактури, като действието е осъществено за да се избегне заплащане на изискуем налог Данък добавена стойност в размер на 1 244,20 лв..

В претекстовете към потвърдителното решение на Апелативен съд –Бургас показва, че обжалваната от двамата подсъдими присъда е вярна и законосъобразна. Въззивният състав отбелязва, че закононарушенията са осъществени при директен предумисъл, тъй като и двамата подсъдими са желали и директно са целели общественоопасните незаконни последствия от дейностите им, били са изцяло наясно, че посредством счетоводителя на сдружението се подават данъчни заявления с погрешни условия и се показват фактури, удостоверяващи фиктивни доставки, а също по този начин са желали и съзнавали настъпването на незаконния резултат – избягването и  плащането на данъчни отговорности  в огромни размери.

Решението на Апелативен съд – Бургас предстои на обжалване и митинг в 15-дневен период пред Върховен касационен съд.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР