Blagoevgrad24.bg Боклуци и фекалии в морето. Сигнали за мръсни води от

...
Blagoevgrad24.bg
Боклуци и фекалии в морето. Сигнали за мръсни води от
Коментари Харесай

Валят сигнали за боклуци и фекалии в морето

Blagoevgrad24.bg Боклуци и фекалии в морето. Сигнали за мръсни води от туристи започнаха още при започване на сезона. Преди дни фенове на NOVA алармираха за изтичане на отходни води край брега. С помощта на здравните инспекции екипът на NOVA съпостави качеството на водата в някои от най-посещаваните плажове по Черноморието.

В взаимозависимост от равнището на замърсеност плажовете се категоризират на неприятни, приемливи, положителни и отлични. Тази година 13 плажа по родното Черноморие могат да се похвалят с интернационалния екосертификат " наследник байрак ". За съпоставяне - в Гърция това лято те са 519.

Първа спирка – северният плаж в Бургас. Взета е проба и от централния плаж в Поморие. Следва централният плаж в Лозенец. Преди три лета замърсяването на водата там с пъти надвишаваше нормите, поради което беше затворен, а къпането – неразрешено. Освен в Лозенец, нови пречиствателни станции към този момент има край Поморие, Созопол и Несебър. Миналото лято проблем се появи и на къмпинг " Каваците " край Созопол. Проби бяха взети и от един от плажовете с най-вече туристи – този в " Слънчев бряг ". През последните лета туристи се оплакаха от остра миризма по част от линията в курорта.

Тествано бе и качеството на морската вода на север. Първо - край Аспарухово. Преди дни туристите алармираха за замърсяването на водата на плажа с фекални води от спукана канализация в тоалетна на плажа. Офицерският плаж във Варна е първенецът в нежеланата ранглиста на плажовете с най-мръсна морска вода у нас. От четири години специалистите дефинират качеството на водата там като " неприятно ". През последните лета плажът е неведнъж затварян.

Освен със замърсяванията, морето има проблем и с местата, където реките се вливат в него. Такива са регионите на Шкорпиловци, Иракли, Ахелой, Приморско, Китен и Резово. Там цветът му се трансформира, а температурата на водата внезапно спада. Преди дни фенове алармираха за вливане на нечисти води в морето и на плажа " Кабакум ".

Екипът на NOVA избра и два от най-посещаваните курорта на север. Единият – централният плаж на " Златни пясъци ". Пречиствателната станция там беше безпомощна да поеме отходните води от многочислените хотели в курорта. Преди години тръбата редовно се пукаше и фекалиите се изливаха непосредствено в морето. Замърсявания по Северното Черноморие има и на плажовете " Българево " и " Галата ", където стоят корабите на рейд. Пристанищата също замърсяват водата. Проверени бяха и плажовете по линията на курорта " Св. Св. Константин и Елена ".

Взетите проби от водата от най-посещаваните плажове по Черноморието бяха изпратени в лаборатория. Пробите се завеждат по неповторим конфиденциален номер. При всяка една от тях се мери концентрацията на бактерии, предизвикващи стомашно-чревни инфекции и алергии. За да се мери най-прецизно количеството им, всяка проба се разбърква и разрежда няколко пъти. Проби от водата се взимат на всеки две седмици от близо 100 плажа по Черноморието по график, направен още при започване на сезона.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР