Blagoevgrad24.bg Българи търсят все по-скъпи вили и апартаменти край морето. С

...
Blagoevgrad24.bg
Българи търсят все по-скъпи вили и апартаменти край морето. С
Коментари Харесай

Криза ли? Българи плащат по 120 бона за имоти по морето

Blagoevgrad24.bg Българи търсят все по-скъпи вили и жилища край морето. С близо 15% са нарастнали междинните бюджети за покупка на ваканционен парцел у нас през 2018 година Ако през миналата година купувачите са разполагали приблизително с към 50 хиляди евро, то през актуалната средствата, които са склонни да отделят за " втори морски дом ", приближават 60 хиляди евро, сочат данни от пазарно изследване на компания за недвижими парцели, представено от " Труд ". Според специалисти клиентите са склонни да платят по-висока цена, в подмяна на по-високо качество артикул с включени спомагателни услуги.

Купувачите търсят парцели с добавена стойност, които с изключение на пълноценна отмора им обезпечават и опция за възвращаемост на инвестицията. " Изискванията на клиентите към този момент надвишават характерностите на парцела и от ден на ден касаят факторите отвън него – заобикаляща среда, спомагателни услуги, достъп и сигурност. Затова огромна част от тях избират затворени комплекси ", разяснява Теофил Петров, изпълнителен шеф в компанията. Най-търсени са жилищата с една спалня и с повърхност към 55-60 кв.м, а купувачите държат на положителната панорама – към морето или вътрешен двор, както и на съществуването на тераса.

През 2017 година цените на ваканционните парцели се задържаха съвсем без смяна по отношение на миналата макар възходящото търсене и покупките още на стадий " на зелено ". През този сезон растежът е сдържан в границите на 10-15%. Цените на жилищата с една спалня в Созопол варират сред 50 хиляди и 60 хиляди евро, а в Поморие подобен вид парцели се оферират за сред 30 хиляди и 40 хиляди евро. " Някои от по-заможните клиенти се насочват към покупка на къща, където цените доближават 180-200 хиляди евро. Тази алтернатива им разрешава по-голямо успокоение ", прецизира Екатерина Желяпова, търговски шеф направление ваканционни парцели в компанията. Интересът на българите към парцели край морето се задържа висок. Обемът на продажби на ваканционни парцели през миналата 2017 година набъбна с 20% по отношение на предходните две години, регистрират от компанията.

През актуалната година наличието на българските купувачи става все осезаемо и има по-голяма тежест на ваканционния пазар. Интересът на родните клиенти се задържа висок. " За сънародниците ни желанието да имат втори дом не е нещо ново. В актуалния динамичен свят то просто се трансформира от познатите ни в предишното " вили на морето " в инвестиция в жилище в затворен комплекс, където задължението за грижата за парцела е оставен на различен, а за притежателя остава удоволствието от почивката ", споделя Теофил Петров. Българските клиенти разчитат главно на лични средства при покупката на ваканционни парцели. Най-често употребяват спестявания или приходи от работа в чужбина. Единици са случаите, при които покупко-продажбите се финансират с банков заем.

По-голямата част от актуалните притежатели купуват само за персонално прилагане. Под 50% от клиентите вземат решение да отдават парцела си чартърен като възвращаемостта на инвестицията доближава 5-6% на годишна база. От Русия и Украйна са 1/3 от клиентите за пазара на ваканционни парцели. Рускоговорящите клиенти резервират положителните си позиции на пазара на парцели. Делът на купувачите от Русия и Украйна не се повлиява от разрастването на българския пазар и съставлява над 1/3 от всички клиенти. Те се интересуват главно от типичен ваканционни парцели за персонално прилагане. Част от тях избират жилища от градски вид, защото възнамеряват трайно определяне в България.

" Руските жители обичайно избират България за покупка на втори дом, само че конкуренцията на страната в интернационален проект не трябва да се подценява. При клиентите, които разполагат с по-големи бюджети, изборът се уголемява и със страни като Кипър и Испания, където средата е сходна, както и характерностите на предлаганите парцели, само че цените са по-високи ", разяснява Теофил Петров. За по-малко от две години жителите от Израел се трансфораха в трети главен пазар за ваканционни парцели у нас.

" Клиентите от Израел са привлечени от ниските цени на туристическите услуги и след няколко визити на Черноморието немалка част се трансформират от туристи в купувачи ", разяснява Екатерина Желяпова, търговски шеф направление ваканционни парцели в компанията. Предпочитания за покупка на ваканционен парцел у нас демонстрират и жители на от ден на ден разнообразни страни от Западна и Централна Европа.

Макар да не могат да се откроят със сериозен дял при покупките, ползата им е индикативен за капацитет, който може да се развие отсега нататък. " Броят на страните, чиито жители се интересуват от " втори дом " у нас, се усилва. С това се разкриват нови вероятности за разпространение на българския ваканционен пазар и оттатък обичайните клиенти от Германия, Чехия и Англия ", добавя Теофил Петров.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР