Благоевград. Законът ясно и категорично казва, че от 1 януари

...
Благоевград. Законът ясно и категорично казва, че от 1 януари
Коментари Харесай

Румен Бъчваров, НАП: Законът ясно и категорично казва, че от 1 януари 2010 година всяка земеделска субсидия подлежи на облагане с данък върху доходите

Благоевград. Законът ясно и изрично споделя, че от 1 януари 2010 година всяка земеделска дотация предстои на облагане с налог върху приходите. Това сподели на конференция в Благоевград представителят на Националната организация за приходите (НАП) Румен Бъчваров, след извършена среща с представители на локалната власт, общинска администрация и Областна дирекция „ Земеделие “, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Пирин . Той изясни, че тематиката на днешната конференция е акцията на националната организация за облагане приходите на земеделските производители и някои публични реакции от последните дни. „ Стана ясно, че ние сме водени от един единствен общ интерес – всички към тази маса, а точно, че законът би трябвало да се съблюдава от всички и въобще няма различие, че това е обща полезност за всички. По отношение дотациите на земеделските производители, то закона ясно и изрично споделя, че от 1 януари 2010 година всяка земеделска дотация предстои на облагане с налог върху приходите, по тази причина няма никакъв нито юридически, нито житейски спор. Тоест отговора на въпроса: „ Дължат ли земеделските производители, в това число тютюнопроизводителите, налог за своите приходи под формата на дотация е изрично „ Да “, сподели още Бъчваров.
Той добави, че такова към този момент е разбирането ѝ на кметовете на общините, такова е разбирането ѝ на Държавен фонд „ Земеделие “, такова е разбирането и на всички заинтригувани. „ Това, което дискутирахме е, че земеделските производители не постоянно и не непрекъснато четат данъчните закони и по всичко наподобява, че тази информация не е достигнала до тях в стремежи тип и размер. Това, което констатирахме и за което бяхме сигурни още в самото начало в Национална агенция за приходите е, че белезите за неспазване на закона се дължат не на съзнателно държание, не на целеустремен опит да се заобикаля облагане, а на чисто и просто неведение на необятен кръг земеделските производители в района, което е въпрос, върху който всички тук се обединихме да работим за напред, с цел да осведомяваме задоволително рано земеделците и по-достатъчно елементарен, явен и понятен метод какви са техните отговорности за налози и обезпечаване “, акцентира Бъчваров.
Той добави, че срещата в Благоевград е била ползотворна и съгласно него всички подозрения за това какви налози и осигуровки се дължат от този тип заплащания са отпаднали. „ Мисля, че със задружни общи старания можем да създадем, тъй че през 2019 година и за напред данъчните опасности измежду земеделците да бъдат доста по-малки “, разяснява Бъчваров.
На провелата се конференция, с изключение на представители на Национална агенция за приходите участваха още кметовете на общините Гоце Делчев, Гърмен и Сатовча – Владимир Москов, Минка Капитанова и Арбен Мименов; зам.-кметът на Община Петрич Илко Стоянов; зам.-областният шеф Иван Стоянов и шефът на Областна дирекция „ Земеделие “ Кирил Укев.
Ливия НИНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР