Благоевград. За втора поредна година България и Македония отбелязаха заедно

...
Благоевград. За втора поредна година България и Македония отбелязаха заедно
Коментари Харесай

За втора поредна година България и Македония отбелязаха заедно годишнината от Илинденско-Преображенското въстание

Благоевград. За втора поредна година България и Македония означиха дружно годишнината от Илинденско-Преображенското въстание. Министър-председателят Бойко Борисов и министър председателят на Република Македония Зоран Заев участваха в церемонията по полагане на венци и цветя на паметника на Гоце Делчев на площад „ Македония “ в Благоевград,
В церемонията се включиха и вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов, вицепремиерът и министър на вътрешните работи на Република Македония Оливер Спасовски. Кметът на Благоевград доктор Атанас Камбитов и други
В словото си във връзка 115-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание кметът доктор Атанас Камбитов съобщи, че на 2 август скланяме глава пред паметта на хилядите бойци – мъже, дами, които са оставили името си в историята на Балканите, като за тях не би трябвало да приказваме в минало време. „ Тяхната увереност, блян за независимост и единение са образец, който би трябвало да следваме и в сегашното, и бъдещето “, посочи Камбитов. „ Днес, когато почитаме делото и саможертвата на Гоце Делчев, Даме Груев и хилядите техни съидейници, ние продължаваме тяхната концепция за единство и независимост. Сигурен съм, че ни виждат и се гордеят, тъй като тяхното дело не е забравено, идеалът им е жив и през днешния ден “, разяснява още той и добави, че на тази паметна дата двама министър председатели са тук, с цел да покажат това. По думите му Договорът за добросъседство е отворил нови порти към бъдещето ни и е решил по какъв начин да се отнасяме към общата ни история – с взаимно почитание и общи празнувания. „ Искаме историята не да ни разединява, а да ни сплоти по общия ни европейски път “, сподели още той.
От името на благоевградската общност доктор Камбитов връчи на двамата министър председатели грамоти, включващи идейни знаци, синтезиращи наличието на Илинденско-Преображенското въстание.
Премиерът Зоран Заев обърна внимание, че с изключение на 115-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание, България и Македония празнуват и годишнина от подписването на Договора за добросъседство. „ На тази историческа дата надминахме разликите. Определихме контракта като точка за общото ни бъдеще. Няма по-голяма символика от това, младите македонци и българи демонстрираха висока историческа отговорност “, разгласи македонският министър председател. По думите му с контракта двете страни са изпратили мощно обръщение към района и към света, че по този начин се гради другарство и добросъседство, по този начин се развива съдействие, по този начин се мисли за националния, районния и общия мир, по този начин се обезпечава непоклатимост. „ Сграбчихме момента, който отвори вероятности, значими за двустранните ни връзки, за европейската интеграция на Македония и за стабилността и просперитета на целия ни район “, разяснява Заев. Той уточни, че България и Македония са си подали ръка, с цел да развиват връзките си. А подадената ръка от България е пристигнала в най-значимия за Македония миг. „ Паралелно с решаването на политическата рецесия в Македония, имахме мощна и значима дипломатическа година. Подкрепата на България и на премиера Борисов беше изключителна и от изключителна значимост за Македония. Това е мощна поддръжка на същински другар “, означи Зоран Заев. Според него двете страни са сложили историята и предишното като твърди основи, с цел да градят европейската и евроатлантическата си интеграция.
От своя страна министър-председателят Бойко Борисов съобщи, че България и Македония са създали по този начин, че вместо разногласия и пердах, дружно да се радваме и честваме героите си, които не са се делили. „ Били са се един до друг и дружно са починали “, сподели министър председателят. По думите му това, че на церемонията във връзка Илинденско-Преображенското въстание има македонски и български флагове дава образец в Европа. Борисов напомни за подписания предходната година Договор за добросъседство сред двете страни. „ Не вярвахме и ние, че ще успеем, само че проявихме смелост и го подписахме. Нещо, което нормално пораждаше пердах. Не спор – пердах. Заедно с сътрудника Заев и неговия кабинет предходната година отидохме в Скопие на гроба на нашия светец и воин Гоце Делчев. Сега Зоран Заев с неговите сътрудници е тук да се поклони и да сложим венците пред паметника му. Заедно бяхме на 24 май в Рим. Почетохме дружно светите ни братя апостоли Кирил и Методий. Положихме голяма, въпреки и тиха дипломация “, добави министър председателят.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР