Благоевград. За поредна година в Югозападния университет Неофит Рилски“ се

...
Благоевград. За поредна година в Югозападния университет Неофит Рилски“ се
Коментари Харесай

Благоевград: С презентация на средновековна китайска литература и „алени“ писма за късмет започна Китайският пролетен фестивал в ЮЗУ „Неофит Рилски“

Благоевград. За поредна година в Югозападния университет „ Неофит Рилски “ се организира обичайният Китайски пролетен фестивал, проведен от Филологическия факултет. Това оповестиха от пресцентъра на висшето образователно заведение . Гостите на тържеството бяха посрещнати с чай от Юмин, китайска доброволка и учител в Югозападния университет, и Донка Шикова, помощник по китайски език към Филологическия факултет. Сред присъстващите на събитието бяха зам.-ректорът на университета проф. доктор Антони Стоилов, преподаватели и студенти от разнообразни факултети.
Церемонията на китайския празник бе открита от проф. доктор Магдалена Панайотова – декан на Филологическия факултет. Тя описа в резюме за идните през годината китайски начинания. Двете китайски преподавателки описаха за корените на празника Лунна (китайска) нова година и показаха разнообразни обичайни традиции.
Юмин срещна гостите със смисъла на няколко обичайни йероглифа, с Деня на фенерите – последният ден от китайските празненства по случай пролетния фестивал и описа за аления цвят в символиката на китайската просвета. Тя засипа гостите с „ алени “ писма, които съдържат дребни китайски пари, тъй като съгласно поверието писмата носят шанс и благополучие на тези, които ги получат. След това студентите по китайски език трябваше да разпознаят научените писмени знаци. В надпреварата се включиха и гръцки студенти, които участваха на празника.
Ас. Шикова показа една средновековна китайска поема от Христоматията по средновековна китайска литература и дружно със студентите разяснява нейното наличие. В последвалата игра – викторина се включиха всички студенти, които получиха разнообразни награди. След всеки въпрос помощник Шикова разказваше любопитни обстоятелства от китайската просвета.
Празникът приключи с калиграфски уъркшоп, проведен от Юмин.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР