Благоевград. В продължение на 35 години Илия Аргиров е солист

...
Благоевград. В продължение на 35 години Илия Аргиров е солист
Коментари Харесай

Димитър Аргиров, народен певец: В продължение на 35 години Илия Аргиров е солист и една от емблемите на ансамбъл „Пирин“

Благоевград. В продължение на 35 години Илия Аргиров е солист и една от емблемите на отбор „ Пирин “. Това сподели в изявление за Радио „ Фокус “ – Пирин националният артист и наследник на Илия Аргиров – Димитър Аргиров. Той посочи, че татко му е родом от град Свети Врач, през днешния ден Сандански. Майка му е била национална певица от региона, като е била доста известна. „ Пяла е по събори, имала е голям песенен репертоар. Семейството на татко ми е било оскъдно, даже той ми е разказвал по какъв начин заран е ходил да бере тютюн, дружно с братята си. Освен това фамилията им е било много огромно. Баща ми е имало още 3 братя и 1 сестра. Най-големият му брат бяга в Америка преди доста години, заради което татко ми съвсем не си го спомняше. Сестра му и един от другите му братя починаха, а чичо ми Андрей скоро ще навърши 90 години. Сега той живее в Стара Загора и даже неотдавна се виждахме. Той също е музикант, който се е занимавал с оперно пеене. Баща ми пък научава песните, които пее от майка си “, сподели още Димитър Аргиров.
Той означи, че по този метод още от дете, татко му стартира да пее национални песни. „ Професионалният му креативен път стартира от Ансамбъла на строителните войски в София. Това се случва, когато той отива да стане боец. След уволнението си, татко ми остава да живее в София, където стартира да взе участие в концерти, дружно с групи към концертна дирекция. В тази връзка той ми е разказвал, че е има щастието да пътува с доста огромни звезди, даже и оперни артисти. Пътувал е с Мита Стойчева, Гюрга Пинджурова, Коста Колев и с още доста от огромните имена във фолклора. По-късно за един къс интервал, той става солист на отбор „ Гоце Делчев “ в София “, съобщи Аргиров. Той напомни, че през 1959 година Илия Аргиров става солист на отбор „ Пирин “, а Кирил Стефанов е този, който го кани в Благоевград. „ Така в продължение на 35 години или до пенсионирането си, татко ми остава част от този отбор “, добави Аргиров.
Ливия НИНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР