Благоевград. В народната обредна практика Власовден е обявен за празник

...
Благоевград. В народната обредна практика Власовден е обявен за празник
Коментари Харесай

Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“-Благоевград: В народната обредна практика Власовден е обявен за празник на воловете

Благоевград. В националната обредна процедура Власовден е разгласен за празник на воловете. Това сподели за Радио „ Фокус “-Пирин Аделина Стефанова, организатор в храм „ Въведение Богородично “ в Благоевград. „ Жените стават рано сутринта и подготвят обредни хлябове. В същото време мъжете почистват обора, изчеткват воловете и ги изкарват на водопой. Преди да тръгнат за водопой, домакинята им дава по залък от изпечения самун. Казват, че тази болест е изключително по стомасите и червата на воловете. Ето за какво би трябвало да бъде строго спазена възбраната за работа на този ден, стига работата да не е обвързвана с воловете и тяхната хигиена “, посочи тя.
Стефанова добави, че на масата би трябвало да има зимни ястия. По думите й се сервират шарена пита, кашник, мекици и всичко, което домакинята може да подготви за празника. Тя съобщи, че на Власовден се съблюдават някои забрани. Църковният организатор изясни, че дамите не предат, с цел да не става „ влас ” в очите им, не месят, с цел да не „ власява ” брашното, мъжете не впрягат волове, защото се има вяра, че даже „ наобиколен в девет колана ”, волът този ден се разпасва. Аделина Стефанова означи, че празникът се съблюдава и от овчарите, с цел да не се раждат „ власати ”, с груба вълна овце.
Натали СТЕФАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР