Благоевград. В чест на св. Екатерина са създадени много църкви

...
Благоевград. В чест на св. Екатерина са създадени много църкви
Коментари Харесай

Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“ – Благоевград: В чест на св. Екатерина са създадени много църкви и манастири

Благоевград. В чест на св. Екатерина са основани доста църкви и манастири. Това сподели за Радио „ Фокус “ - Пирин Аделина Стефанова, църковен организатор в храм „ Въведение Богородично “ в Благоевград. По думите ѝ празникът на света великомъченица Екатерина българите назовават още Катерининден, а хората почитат светицата поради качествата ѝ да лекува бяс и шарка.

„ Някога дамите приготвяли обредни пшеничени питки в чест на светицата. Те били минимум пет и най-вече девет на брой, нашарени с вретено. После ги мажели с петмез или мед и ги раздавали на комшиите “, сподели още Стефанова.

Тя добави, че в националната процедура днешният ден е обвързван с бит за предотвратяване от шарка. Стефанова изясни, че дамите раздават питки, регистрирани за здраве в църквата и намазани с мед. „ В източна Тракия денят се празнува като Мишинден за разлика от елементарните миши празници през февруари, само че това са суеверия, които се спазвали през годините. Днес на този ден честват Екатерина, Катрина, Катюша, Катю още Блага, Благо, Ясен, тъй като от гръцки превод Екатерина значи „ чиста “, „ благопристойна “, „ ясна “ и „ богатства “, сподели още Стефанова.

Тя добави, че в Благоевград празникът се отбелязва, като всички вървят на черква и регистрират за здраве пити, намазани с мед. „ Те би трябвало да бъдат постни, тъй като сме в Коледния пост, а медът е точно постен естествен артикул, ето за какво питка, поднесена с мед и раздадена в църквата или на семейство и другари вкъщи, ще носи здраве и шанс на всички дечица “, акцентира Стефанова.
Ливия НИНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР