Благоевград. Ултрамаратонецът капитан II ранг гл. ас. д-р Тодор Димитров,

...
Благоевград. Ултрамаратонецът капитан II ранг гл. ас. д-р Тодор Димитров,
Коментари Харесай

Ултрамаратонецът Тодор Димитров се срещна със студенти и преподаватели в ЮЗУ „Неофит Рилски“ в Благоевград

Благоевград. Ултрамаратонецът капитан II сан гл. ас. доктор Тодор Димитров, който съумя да пробяга 5000 км за 51 дни, бе посетител на Югозападния университет (ЮЗУ) „ Неофит Рилски “ в Благоевград. Той бе посрещнат от ректора на университета проф. доктор Борислав Юруков. Това оповестиха от пресцентъра на висшето образователно заведение .
Срещата на доктор Тодор Димитров със студенти, преподаватели и посетители, започва с къса визитка на ултрамаратонеца, която бе показана от проф. д.н. ген. майор Валери Лазаров – началник на катедра „ Национална сигурност и обществена администрация “ към ЮЗУ „ Неофит Рилски “. Проф. Лазаров означи, че доктор Тодор Димитров е 44-тият човек в света, съумял да приключи най-дългото съревнование „ Шри Чинмой Себенадминаване 3100 благи “.
Пред претъпкана зала доктор Димитров описа за заниманието си – бягането, за компликациите и провокациите, през които е минал, с цел да успее да приключи най-дългото сертифицирано многодневно тичане в света, което се организира в границите на 52 дни в Ню Йорк от 1997 година насам.
„ Беше извънредно мъчно като съревнование. Участвал съм в разнообразни задачи, военни интервенции и интернационалните учения, само че това беше едно от най-тежките ми провокации “, показа доктор Димитров. Той означи, че в границите на маратона е бягал по 18 часа дневно, за сън е отделял едвам 4 часа, износил е повече от 15 чифта маратонки. Освен километрите, предизвикателство за участниците в маратона се оказва и жегата. В интервала, в който се организира надпреварата, температурата в Ню Йорк доближава 40 градуса. Въпреки компликациите, с които се сблъсква, доктор Димитров съумява да приключи най-дългия ултрамаратон в света.
„ Това е Евереста на ултрамаратоните и за мен беше предизвикателство да го реализира. Когато физиката те предава, сърцето те води напред и в случай че го слушаш, то е правилният компас, който ще те изведе в такива моменти “, добави доктор Димитров. Той акцентира, че спортът е магия, която стимулира човек да реализира триумфи и в никакъв случай да не се предава.
Разказът на доктор Тодор Димитров провокира извънреден интерес измежду студентите и преподавателите от Югозападния университет „ Неофит Рилски “. Въпросите, които присъстващите зададоха към доктор Димитров бяха свързани най-много с метода на подготовка за подобен вид надпревари, каквото е „ Шри Чинмой Себенадминаване 3100 благи “.
В края на срещата ректорът проф. Юруков още веднъж изрече възхищението си към достижението на доктор Тодор Димитров. „ Това е доказателство, че българите имаме изключителни благоприятни условия. За всички млади сътрудници това е образец, че с цел да реализиран високи резултати би трябвало мощ на волята, неизменност и доста труд “, сподели проф. Юруков. Той насочи предложение към ултрамаратонеца да провежда маратон, който да потегля и да финишира в Югозападния университет „ Неофит Рилски “. Ректорът увери, че университетът ще бъде главен уредник на събитието, което ще бъде извънредно потребно за студентите от Факултета „ Обществено здраве, здравни грижи и спорт “.
В рамките на визитата си в Югозападния университет доктор Тодор Димитров съумя да се запознае и с активността на Центъра за функционални проучвания в спорта и кинезитерапията с началник проф. доктор Невена Пенчева. Д-р Илия Канелов тества мускулните групи на коляното на ултрамаратонеца с изокинетичен динамометър и екипа разиска получените забавни данни, свързани с акомодация при такива натоварвания. Гостите се срещнаха и с други апаратурни системи в центъра.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР