Благоевград. Три са векторите за разпространение на заболяването африканска чума

...
Благоевград. Три са векторите за разпространение на заболяването африканска чума
Коментари Харесай

Д-р Атанас Григоров, ОДБХ – Благоевград: Забранено е да се извършва първична обработка на място на отстреляна дива свиня

Благоевград. Три са векторите за разпространяване на болестта африканска чума по свинете, а точно хората, дивите прасета и стопанствата вид „ заден двор “. Това сподели на брифинг в Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи – Благоевград доктор Атанас Григоров, шеф на отдел „ Здравеопазване “ към Областна дирекция по сигурност на храните (ОДБХ) – Благоевград, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Пирин . Той означи, че са подхванати всички нужни ограничения по повод използването на ограничения за биосигурност в домашните стопанства. По отношение началото на ловния сезон за колективен лов на дива свиня, доктор Григоров съобщи, че още през 2018 година са провели образования на ловците.
„ Разяснено им е какво би трябвало да вършат, по какъв начин се обработват трупове и къде. Важно е да отбележим, че при отстрел на дива свиня е неразрешено да се прави първична обработка на място. Ако мястото е недостъпно и нямам по какъв начин да се придвижи, то тогава може, само че единствено при изискване, че всички черва и кожа се загробят, съблюдават се разпоредбите за биосигурност и се прави стерилизация. В случай, че прасето може да се предвижи, то би трябвало да се обработи на специфичните за това места “, сподели още доктор Григоров. Той уточни, че има обособени трупни ями, които са за загробване на кожите и отпадъците от прасето. Д-р Григоров акцентира, че всички ловни стопанства са закупили дезинфектанти и знаят по какъв начин да вършат стерилизация. Той означи, че от отстреляния мъртвец се взима проба за проучване на трихинелоза и африканска чума, като същите минават през лаборатории.
„ Това, че в нашата област имаме два огнища на африканска чума при диви прасета – едното в региона на ДГС „ Сандански “, а другото на границата на Национален парк „ Пирин “ край Разлог, не значи, че няма носители на болестта. Затова се взимат проби от отстреляните животни “, уточни доктор Григоров. Той посочи, че проучванията за болестта африканска чума по свинете се поемат от Агенцията по сигурност на храните, а за проучване за трихинелоза се заплащат 12 лв..
Ливия НИНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР