Благоевград. Три са векторите за разпространение на заболяването африканска чума

Благоевград. Три са векторите за разпространение на заболяването африканска чума ...

Д-р Атанас Григоров, ОДБХ – Благоевград: Забранено е да се извършва първична обработка на място на отстреляна дива свиня.

Благоевград. Три са векторите за разпространение на заболяването африканска чума по свинете, а именно хората, дивите свине и стопанствата тип „заден двор“. Това каза на брифинг в Областна дирекция на МВР – Благоевград д-р Атанас Григоров, началник на отдел „Здравеопазване“ към Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) – Благоевград, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Той отбеляза, че са предприети всички необходими мерки по отношение прилагането на мерки за биосигурност в домашните стопанства. По отношение началото на ловния сезон за групов лов на дива свиня, д-р Григоров заяви, че още през 2018 година са провели обучения на ловците.
„Разяснено им е какво трябва да правят, как се обработват трупове и къде. Важно е да отбележим, че при отстрел на дива свиня е забранено да се извършва първична обработка на място. Ако мястото е недостъпно и нямам как да се пренесе, то тогава може, но само при условие, че всички вътрешности и кожа се загробят, спазват се правилата за биосигурност и се извършва дезинфекция. В случай, че прасето може да се предвижи, то трябва да се обработи на специалните за това места“, каза още д-р Григоров. Той посочи, че има обособени трупни ями, които са за загробване на кожите и отпадъците от прасето. Д-р Григоров подчерта, че всички ловни стопанства са закупили дезинфектанти и знаят как да правят дезинфекция. Той отбеляза, че от отстреляния труп се взима проба за изследване на трихинелоза и африканска чума, като същите минават през лаборатории.
„Това, че в нашата област имаме два огнища на африканска чума при диви свине – едното в района на ДГС „Сандански“, а другото на границата на Национален парк „Пирин“ край Разлог, не означава, че няма носители на заболяването. Затова се взимат проби от отстреляните животни“, посочи д-р Григоров. Той уточни, че изследванията за заболяването африканска чума по свинете се поемат от Агенцията по безопасност на храните, а за изследване за трихинелоза се заплащат 12 лева.
Ливия НИНОВА

Източник: focus-news.net