Благоевград. Шестото книжно изложение Литера Експо, което се организира от

...
Благоевград. Шестото книжно изложение Литера Експо, което се организира от
Коментари Харесай

Христина Шопова, Община Благоевград: „Литера Експо” привлича все повече читатели и възпитава любов към книгите

Благоевград. Шестото книжно ревю „ Литера Експо ”, което се провежда от Асоциация за просвета и словесност и община Благоевград, бе публично намерено през днешния ден от зам.-кмета на община Благоевград – Христина Шопова. Това оповестиха от пресцентъра на Община Благоевград . Любителите на книгите ще могат да се снабдят с най-хубавите заглавия на пазара. Шатрите с най-различна литература са ситуирани на площад „ България ” пред комерсиалния център „ Ларго Мол ”.
„ Изключително ми е прелестно за шеста поредна година да открия „ Литера Експо ” в Благоевград. Изложението е едно от събитията, които се наложи в културната стратегия на града. Целта на това събитие постоянно е една и съща – да притеглим колкото се може повече хора, деца да четат, да се допрян до хубостта на книгите и буквите. Каквото се прочете в книгите, постоянно остава, а любовта към книгите се възпитава в доста ранна детска възраст. Радвам се, че има доста деца и съм сигурна, че те ще се снабдят с по една брошура от своите родители. Благодаря на Асоциация за просвета и словесност, които макар компликациите в първите години, не се отхвърлиха да са в Благоевград. Тази година фокусът е към българската литература, има с какво да се гордеем, какво да прочетем, ще има доста срещи с български създатели, възползвайте се от това, което предлага ревюто. Сигурна съм, че това събитие постоянно ще участва и отсега нататък в културната стратегия на община Благоевград ”, сподели в словото си зам.-кметът по просвета и филантропични действия.
Христина Шопова не скри страстите си при награждаването на писателя Владимир Караджов, който е от Благоевград и е създател на „ Етиопска приказка ”. Книгата, замислена, написана и основана в Благоевград, е преведена на британски, френски, немски и испански. Продава се в 180 страни на 6 континента и е най-превежданата родна книга за 2018 година. „ Няма по какъв начин да не се вълнувам да наградя от името на кмета доктор Атанас Камбитов един човек, с който съм имала достойнството да работя в едно учебно заведение, където бяхме учители. Едно момче от Благоевград, което потвърди, че може да написа. Връчвам му грамота за принос към развиването на българската литература и просвета. Много сме горди с теб, Влади, благодаря ти ”, сподели още зам.-кметът.
Венка Рагина от Асоциация за просвета и словесност благодари на община Благоевград и на културния отдел. И призна, че от ден на ден заобичва града, тъй като всеки ден предлага нови и нови прекарвания. Възпитаници от балетна групировка „ Кроазе “ и вокална група „ Мая “ към Център за личностно и креативно развиване на децата на Благоевград, показаха артистична прогарама, вднага след формалното разкриване на книжното ревю. „ Литера Експо ” продължава до 18 май. Жители и посетители на града ще могат да се срещнат с известни писатели и поети като част от програмата на ревюто. Разговор с писателя Димитър Тонин и показване на новите му книги ще се организира на следващия ден от 18,00 часа. На идващия ден по същото време е срещата със Здравка Евтимова, чийто роман „ Кръв от къртица ” бе включен в американски учебник по литература за 8 клас. Интересна ще е и срещата на благоевградчани с поетите Добромир Банев и Маргарита Петкова на 17 май от 18,00 часа. Инициативата е част от тактиката на община Благоевград за развиване и разпространение на културния живот в града, както и стимулирането на младежите да четат повече книги.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР