Благоевград. С тържествен ритуал по поднасяне на цветя пред паметника

...
Благоевград. С тържествен ритуал по поднасяне на цветя пред паметника
Коментари Харесай

С тържествен ритуал и откриване на изложбата „Будители народни“ в Благоевград започнаха честванията, посветени на Деня на народните будители

Благоевград. С церемониален обред по поднасяне на цветя пред паметника на Христо Ботев в Благоевград стартира програмата, отдадена на Деня на националните будители, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ - Пирин . На събитието участваха заместник-кметът на Община Благоевград Христина Шопова, доктор Кирил Алексиев, в.и.д шеф на Регионален исторически музей – Благоевград, учители, възпитаници и десетки жители. Церемонията стартира с Биг Бенд – Благоевград, които извършиха химна на Р България и Химна на националните будители. Веднага по-късно бяха припомнени имената на част от българските национални будители, измежду които Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, св. Иван Рилски, Христо Ботев, Васил Левски, Гоце Делчев, Ичко Бойчев и доста други, които са посветили целия си живот и дело на България.
Веднага по-късно присъстващите се насочиха към Регионален исторически музей – Благоевград, където в.и.д шеф доктор Кирил Алексиев и заместник-кметът на Община Благоевград Христина Шопова откриха изложбата „ Будители национални “.
По време на събитието доктор Алексиев съобщи, че на днешния ден отдаваме почитта си към всички тези, с помощта на които сме се съхранили като народ. „ Това са хората, които макар преследванията на представители на непознати църкви, макар Османския терор излагаха живота си на заплаха в името на огромната цел, а точно да „ разсънят “ заспалия български народ – да знае кой е, от къде е и на къде отива “, сподели още доктор Алексиев. Според него това са хората, които са съградили българския народ. По думите на доктор Алексиев най-важното, с което би трябвало да се гордеем са достиженията на духа, по тази причина през днешния ден, а и освен, е изключително значимо да отдадем дължимата респект към националните ни будители. Той изрече специфични благодарности към Община Благоевград, за поддръжката, която им оказват, с цел да могат да бъдат все по-адекватни на актуалните условия в музеологията и да показват изложения, свързани със значимите моменти от българската история.
От своя страна заместник-кметът на Община Благоевград Христина Шопова сподели, че няма по какъв начин да не се оказва помощ на хората, които със сърце и душа работят за развиването на Регионален исторически музей – Благоевград. „ Вие сте един модерни будители. Да, би трябвало да отдаваме респект към предишното и хората, които са ни дали всичко, което имаме през днешния ден, само че и актуалните будители са доста значими “, означи Шопова.
Ливия НИНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР