Благоевград. С ритуал по полагане на венци и цветя благоевградската

...
Благоевград. С ритуал по полагане на венци и цветя благоевградската
Коментари Харесай

Благоевград: Обществеността в града отбеляза 180 години от рождението на Васил Левски

Благоевград. С обред по полагане на венци и цветя благоевградската общност означи 180 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “-Пирин. Кметът на Благоевград доктор Атанас Камбитов, националният представител от ГЕРБ и регионален координатор на партията Даниела Савеклиева, регионалният шеф Бисер Михайлов, ръководителят на Общински съвет-Благоевград Радослав Тасков, представители на политически партии, образователни заведения, институции и жители се поклониха пред бюст-паметника на Левски, който се намира на едноименния площад. Ученици припомниха част от живота и делото на Дякона.
Васил Левски е роден в китното подбалканско градче Карлово на 6 юли 1837 година, (18 юли нов стил). Образованието си стартира в килийното учебно заведение в родния си град. Година по-късно продължава в локалното взаимно учебно заведение. “Аз съм посветил себе си на Отечеството: да му послужвам до гибел и да работя по националната воля “, показва Апостола. Левски се насочва към Сърбия, с цел да се причисли към Първата Българска легия, проведена от Раковски. Легендата гласи, че по време на военни извършения той прави лъвски скок, от който всички са възхитени и стартират да го назовават Левски. В Белград Левски укрепва познанствата си от Първа легия. Там той се среща и с нови революционери, измежду които са Ангел Кънчев и Любен Каравелов.
На 11 декември 1868 година с параход от град Турну Мъгуреле Дякона потегля за Цариград. Започва първата си обиколка навътре в страната, подкрепят от „ Българско общество “. Апостола на Българската независимост е предаден през зимата на 1872 година Заловен е в Къкринското ханче до Ловеч и е съден в София. Обесен „ там близо край град София “ на 19 февруари 1873 година, Васил Левски е безконечният аршин на генерации българи от Освобождението до през днешния ден.
Лора КАЛЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР