Благоевград. С поредица от събития под мотото Тютюн и белите

...
Благоевград. С поредица от събития под мотото Тютюн и белите
Коментари Харесай

Благоевград: С поредица от събития под мотото „Тютюн и белите дробове“ Регионална здравна инспекция отбеляза Световния ден за без тютюнопушене

Благоевград. С поредност от събития под мотото „ Тютюн и белите дробове “ Регионална здравна ревизия – Благоевград означи Световния ден за без тютюнопушене, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Пирин . Програмата, готова от здравните инспектори, взаимно с Община Благоевград и разнообразни образователни заведения, стартира с конференция, която бе открита от старши специалист Милка Данчова, психолог в отдел „ Профилактика на заболявания и здраве “, която дава отговор и за фактора „ Тютюнопушене “ по Националната стратегия за хронични и незаразни заболявания. „ Ежегодно, започвайки от 1988 година до в този момент се празнува 31 май като Световен ден без тютюнопушене. 160 страни са подписали една рамкова спогодба, която е предоставена от Световната здравна организация за обединяване в идеята за битка с този нездравословен недостатък – тютюнопушене. Всяка година това нещо се предвожда от мото, което за 2019 година е „ Тютюн и здраве на белите дробове “, сподели още ст. специалист Данчова. Тя добави, че фокусът на тази акция има за цел да увеличи компетентността в няколко разнообразни посоки, показващи най-много какви са нездравословните последствия за белите дробове при използването на тютюневи произведения.
Веднага по-късно бяха показани резултати от анкетно изследване на тематика „ Тютюнопушене “, осъществено в ЮЗУ „ Неофит Рилски “ от помощник доктор Диляна Керанова, социолог към Философския факултет, катедра „ Социология. Тя съобщи, че резултатите от анкетата са били систематизирани едвам през вчерашния ден, като занапред следва да бъде осъществен по-задълбочен разбор върху тях. „ За мен беше значимо, че се предизвика полемика, както и че стана ясна нуждата от това да се промотира къде може да се търси съответна информация в случай че даден човек желае да откаже цигарите. Също по този начин беше забавно кои са евентуалните аргументи, водещи за отхвърли от тютюнопушене “, добави помощник доктор Диляна Керанова.
Дани Стоилкова, учител по метафизичен цикъл в ПМГ „ Алексей Корольов “ – Благоевград пък показа информация, обвързвана с класирания преди всичко плана „ Бездимните цигари – съвременни, само че нездравословни “ в взаимната самодейност на РЗИ и Община Благоевград „ Живей здравословно “, направен от възпитаници от образователното заведение. „ Акцентът в плана, който създадоха децата, бе подложен върху това не за какво се отхвърлят, а за какво почват да пушат учениците “, сподели още Стоилкова. Според нея тревожна наклонност е това, че към този момент от все по-ранна възраст учениците стартират да пушат, като съгласно нея предварителната защита в тази посока би трябвало да стартира още в 9-ти клас. Стоилкова обърна внимание и на обстоятелството, че огромна част от пушачите използват освен електронни, само че и елементарни цигари. Тя разяснява, че доста от учениците, които пушат по този начин наречените „ бездимни цигари “ даже се оплакват от утежняване на здравето, изразяващо се в главоболие, проблеми в устната празнина и други, което от своя страна ги кара още веднъж да използват и естествени цигари. По мотив положителното показване на учениците, създали плана от името на Регионална здравна ревизия – Благоевград им бе връчена грамота. Тя ще отиде при 12 „ б “ клас на ПМГ „ Алексей Корольов “ – Благоевград.
Актуална информация за интервала 01 януари 2019 година – 30 май 2019 година по предпазен надзор по член 56 от Закона за здравето показа Валентина Георгиева, контрольор в отдел „ Профилактика на заболяванията и промоции на здравето “ към Дирекция „ Обществено здраве “ в РЗИ - Благоевград. Тя разяснява, че от инспекцията правят всекидневен и последователен надзор, обвързван със съблюдаване възбраната за тютюнопушене на публични места, като за първите 5 месеца на 2019 година броят им е над 500.
В рамките на събитието бе открита и акцията „ Спри в този момент за по-добро здраве на следващия ден “ за безвъзмездни скринингови профилактични прегледи на дейни пушачи, пасивни пушачи и пушачи на бездимни цигари. Пулмологъят доктор Емилия Смилкова изясни, че е направен график за дните, в които прегледите ще бъдат осъществявани. „ Кампанията за профилактични и безвъзмездни прегледи ще продължи до края на 2019 година Всеки, който има някакви недоволства от дихателната система, хронична кашлица, която продължава повече от 4 седмици и други сходни може авансово да се запише за обзор “, сподели още доктор Смилкова. Тя добави, че прегледът ще се прави в границите на Националната стратегия за предварителна защита на хроничните незаразни заболявания 2014 – 2020 година на Министерство на здравеопазването. Извършването му ще се реализира в Мобилен медицински кабинет, който ще бъде ситуиран в двора на частната болница в Благоевград на 21 юни, 29 септември, 25 октомври, 29 ноември и 13 декември от 08.00 до 13.00 часа. Д-р Смилкова акцентира, че наложително преди този момент би трябвало искащите да се прегледат да се запишат на телефон 0 70010126 или на уеб страницата на Института за здравно обучение, защото в границите на един ден ще могат да бъдат прегледани към 50 души.
Програмата, отдадена на Световния ден без тютюнев пушек продължи с концерт „ Магията на музиката и танците против порока на цигарите “, квалифициран от НХГ „ Св. св. Кирил и Методий “ – Благоевград. След това пък се организира информационна-скринингова акция Smoker lyser и промотивна акция „ Изборът е персонален, резултатът върху всички “, в които интензивно присъединяване взеха възпитаници и представители на Детски парламент – Благоевград.
Ливия НИНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР