Благоевград. С панихида за загиналите за Освобождението на Горна Джумая

Благоевград. С панихида за загиналите за Освобождението на Горна Джумая ...

С панихида за загиналите и полагане на цветя на паметния знак на майор Иван Павлович Орлински започнаха честванията по повод отбелязването на 107 години от Освобождението на Благоевград.

Благоевград. С панихида за загиналите за Освобождението на Горна Джумая и полагане на цветя на паметния знак на майор Иван Павлович Орлински започнаха честванията по повод отбелязването на 107 години от Балканската война, която е освободителна за цяла Пиринска Македония, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пирин. Панихидата беше отслужен от свещеници от храм „Въведение Богородично“ в Благоевград. Пред паметния знак цветя поднесоха представители на местната власт, депутати, общественици, служители и ръководители на културни институции, училища. Програмата продължи с издигане на националният флаг на Република България. В момента се извършва тържествен преглед на знамена и униформи на българската армия. След това следва полагане на цветя на паметника на Георги Измирлиев - Македончето. Също така ще бъдат положени венци и цветя на паметника на Македоно-одринското опълчение , който се намира на площад „Мите Марков“. След това предстои концерт на Ансамбъл „Пирин. Празничната програма по повод 5 октомври ще продължи с Тържествена сесия на Общински съвет-Благоевград и Церемония по връчване на наградите „Личност на годината“. Сесията започва от 17.00 часа в ДТ „Никола Вапцаров“.В 19.00 часа предстои Втори международен детски фолклорен танцов фестивал „Ритми и багри“ на ЦЛРТБ. Той ще бъде на площад „Македония“.

На 5 октомври 1912 година става факт второто освобождение на Горна Джумая. Части на VII-а Рилска дивизия преминават охраната на границата на османската империя, намираща се на моста на р. Рилска при село Бараково и освобождават днешния Благоевград. Частите на българската армия продължават победоносния си поход на юг и така освобождават окончателно от османско иго целия Пирински край.

Ливия НИНОВА

Източник: focus-news.net