Благоевград. С добри темпове се извършват ремонтните дейности по цялостното

...
Благоевград. С добри темпове се извършват ремонтните дейности по цялостното
Коментари Харесай

Благоевград: С добри темпове се извършват дейностите по цялостното реновиране на площада в града

Благоевград. С положителни темпове се правят ремонтните действия по цялостното реновиране на площада в Благоевград, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Пирин . Дейностите се правят по план „ Благоустрояване на градската среда “, в който са включени общо 4 обекта. Той се реализира с финансовата поддръжка на Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година (ОПРР), съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейския фонд за районно развиване. Общата стойност на плана възлиза на 13 177 504.12 лева Строително – монтажните действия, които се правят в центъра на града са част от обекта „ Обновяване и облагородяване на площад „ Георги Измирлиев – Македончето “, реорганизация на площадното, подплощадното пространство и фонтаните, художествено осветяване в централна градска част сред постройките на Общинска администрация – Благоевград, Драматичен спектакъл „ Никола Вапцаров “, Регионална здравна ревизия, постройката на Американски университет в България и хотел „ Ален мак “. Самият обект включва изцяло възобновяване на площад „ Георги Измирлиев-Македончето ”, който е построен в годините 1985-1987 година Целта е оптимално опазване на актуалното архитектурно-художествено оформление на обекта. Цветовото решение на площада се резервира в истинския му тип, като потвърден знак на града, както и като обект на авторско право на неговите създатели. Цялостният естетически образ и прелест на Благоевград ще бъдат усъвършенствани посредством възобновяване на съществуващи и създаване на нови детайли на градската среда, чиито архитектурни и пространствени решения са в цялостно сходство с архитектурната среда на града. Очакванията са през октомври площадът да бъде подготвен.
В рамките на плана се работи и по още 3 обекта – благоустрояване на ул. „ Марица ” в сектора от бул. „ Св. Димитър Солунски ” до ул. „ Иван Михайлов “; създаване на велосипедна алея, свързваща бул. „ Св. Димитър Солунски ”, ул. „ Даме Груев ”, бул. „ Васил Левски ”, бул. „ Св. Св. Кирил и Методий ” – до хотел „ Ален мак ” и от ул. „ Марица ” до ул. „ Иван Михайлов “ и благоустрояване на IV-ти микрорайон в Благоевград, в това число рехабилитация и реорганизация на улици, енергоспестяващо улично осветяване и озеленяване в региона на ул. „ Ветрен ” до ЮЗУ „ Неофит Рилски ”. Благоустроени ще бъдат шест улици, които са на земна основа – без настилка и без тротоари, а точно: ул. „ Ветрен ”, ул. „ Роден край ”, ул. „ Черно море ”, ул. „ Съединение ”, ул. „ Независимост ” и ул. „ Руен ”.
Към момента протичат и дейни строителни действия по построяването на новите обществени жилища в Благоевград – план, който също се осъществя с европейски средства. Самият план е с название „ Изграждане на обществени жилища в IV- ти микрорайон “, който се финансира по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020. Дейностите по създаване на новите 183 обществени жилища протичат по проект.
Новите жилища са ситуирани в три блока в квартал „ Освобождение “. Единият от тях е с 54 жилището, вторият е със 78, а третият – 51. Жилищата са едностайни, двустайни и тристайни.
Строително-монтажните действия се чака да приключат през месец ноември 2018 година Социалните жилища са предопределени за хора в потребност, а точно родители с деца, в това число малолетни родители, многодетни фамилии, деца с влошено здраве и увреждания, хора в риск от беднотия и обществено изключване. Активно се работи и по план „ Въвеждане на ограничения за енергийна успеваемост в общински административни здания ”. Той се осъществя по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година “. С реализацията на всички тези планове и обекти, които се финансират посредством Европейски стратегии се чака регионалния център напълно скоро да придобие един още по-съвременен и съвременен образ.
Ливия НИНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР