Благоевград. Продължаваме да констатираме случаи, при които работникът се договаря

...
Благоевград. Продължаваме да констатираме случаи, при които работникът се договаря
Коментари Харесай

Славянка Симитчийска, „Инспекция по труда“ – Благоевград: Продължават случаите, при които работникът се договаря с работодателя на една заплата, а устно на друга

Благоевград. Продължаваме да установяваме случаи, при които служащият се договаря с работодателя по контракт на една заплата, а устно на друга. Това сподели пред Радио „ Фокус “ - Пирин Славянка Симитчийска, шеф на Дирекция „ Инспекция по труда “ – Благоевград. По думите ѝ в тези случаи нормално се получава проблем при прекратяването на договорните връзки.

Симитчийска уточни, че тогава работодателят постоянно не изплаща това, което е било контрактувано устно. „ Напомням, че Инспекцията по труда управлява единствено възнаграждението, което е контрактувано в писмения трудов контракт. Често получаваме сигнали от служащи, които споделят, че устно са се договорили на заплати от 1 200 – 1 500 лева, а в самия контракт възнаграждението е в размер на 560 лева, което е минималната работна заплата “, сподели още Симитчийска.

Тя разяснява, че различен сходен проблем е вписването в контракта за работен ден от 4 часа, а действително положеният труд е в размер на 8 часа. „ Тук отново се получава проблем при прекратяването на контракта. В тази връзка подсещам, че има опция, посредством Национална агенция за приходите хората да ревизират своите осигуровки. Така, че дано в точния момент ревизират тези неща, тъй като инспекцията може да се намеси и да даде наставление, единствено когато е на разположение трудово правно отношение “, добави Симитчийска.

Директорът на Дирекция „ Инспекция по труда “ – Благоевград означи, че до началото на месец ноември общия брой на инспекциите, които са осъществени от тях е 163. „ Във връзка с постъпили сигнали, са осъществени 19 инспекции, от които 14 са по отношение на постъпили сигнали от жители за неизплатени трудови хонорари, компенсации от необработен отпуск и други “, посочи Симитчийска.

Ливия НИНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР