Благоевград. Проблеми в личното развитие са най-честите причини, които водят

...
Благоевград. Проблеми в личното развитие са най-честите причини, които водят
Коментари Харесай

Бисера Борисова, психолог: Проблеми в личното развитие са най-честите причини, които водят до самоубийства при децата

Благоевград. Проблеми в персоналното развиване са най-честите аргументи, които водят да самоубийства при децата. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Пирин Бисера Борисова, психолог. По думите ѝ има и други фактори, които могат да подбуден даден човек към сходно деяние. „ Причините могат да са доста разнообразни и могат да бъдат свързани с избрани обществени фактори, даже културни и религиозни правила, които се постановат в обществото. Преди всичко съгласно мен обаче потеглят от едно по-дълбоко разстройство на личността, за което могат да се появят разнообразни аргументи в хода на съзряването на детето и юношата “, сподели още Борисова.
Тя изясни още, че децата, склонни към самоубийство, демонстрират разнообразни душевен, физически и обществени признаци. По думите ѝ, в случай че едно дете е по-малко, тези признаци могат да се виждат в рисунките му, които са в черни краски и наподобяват злокобни. „ Също по този начин да изрича намерено желание за посягане върху себе си, даже да пробва да се наранява физически, да се порязва. Можем да забележим тези признаци и в рисково държание, нещо което може да го нарани. Също по този начин в писане на писма, в които загатва, че се усеща зле, желае да напусне света, усеща се излишно и нежелано, не вижда някаква вероятност пред себе си. Оттегляне от света, от семейство, от другари, затваряне в себе си “, сподели още Борисова. Тя добави, че има и физически признаци. „ Рязко повишаване на тежестта, неглежиране на външния тип или прекомерно превръщане на внимание. Можем да вземем под внимание появяването на нападателно държание, смяна в навиците, в настроението. Склонните да се самоубият може да изкажат закани, което може да бъде подценено от един родител “, разяснява Борисова. По думите ѝ различен симптом е смяна в съня, липса на фокус на внимание в учебно заведение, спад в оценките, отдръпване от обществени действия или спорт, които са били обичани преди този момент.
Психологът означи, че в случай че дете е направило опит за самоубийство, то наложително е да се потърси помощ от психиатър. „ Не би трябвало да се неглижират нещата. Трябва да има и здрава и любяща фамилна среда, като би трябвало да се ограничи достъпът до нездравословни субстанции - алкохол, опиати “, сподели още Борисова. Тя добави, че с цел да предотвратим сходни произшествия, то хубаво е добре да познаваме децата си, само че и да ги следим. „ Трябва да създадем по този начин, че да предразположим детето си за един топъл диалог, в който ние да предадем нашата обич, а то да усети, че е обичано и мечтано, скъпо и разбрано. Трябва да фокусираме вниманието му върху нещо положително. Да усети нашата поддръжка и не е единствено. Не би трябвало да има и нотка на наказание, тъй като с цел да се стигне до тук значи, че то страда доста “, разяснява Борисова. Според нея това е един човек в неволя, а най-силното оръжие е любовта, която се демонстрира. „ Спортът в тези моменти също оказва помощ извънредно доста, тъй като тогава се разтоварва душeвността. Тийнейджърските години са доста значими и преломни за нашите деца и юноши, по тази причина би трябвало да бъдем разбиращи и да ги насочим към някаква обществена ангажираност “, означи Борисова. Тя добави, че децата би трябвало да поддържат връзка с доста хора, а в случай че може да бъдат подбрани по-светли и по-позитивни контакти ще е от огромно значение. „ Понякога забравяме, че е нужно да даваме задоволително време и метод за прочувствено изложение и разтоварване. Това важи за всички възрасти “, акцентира Борисова.
Ливия НИНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР