Благоевград посреща Баба Марта с работилница за мартенички. Работилница на

...
Благоевград посреща Баба Марта с работилница за мартенички. Работилница на
Коментари Харесай

С тематична програма и много изненади Община Благоевград посреща Баба Марта

Благоевград посреща Баба Марта с работилница за мартенички. „ Работилница на Баба Марта “ ще отвори порти на 26 февруари от 10:00 часа в Градска художествена изложба и ще остане отворена до 28 февруари. Деца от разнообразни детски и образователни заведения ще дадат воля на въображението си при направата на обичайни мартеници.

Деца от ДГ №6 “Щастливо детство “, „ Детски свят “ Марица, ЦДГ1 “- в СУИЧЕ ще покажат своите умения още в първия ден на Работилницата. Във втория ден ще се включат и ученици от ЦДГ №11 „ Здравец “, II ОУ „ Димитър Благоев “, V ОУ „ Георги Измирлиев “. Ученици от IX ОУ „ Пейо Яворов “ ще майсторят обичайните за България мартеници в третия, финален ден от „ Работилницата на Баба Марта “. Участниците ще се срещнат с историята на мартеницата, със символиката на аления и белия цвят, както и с традициите, свързани с Баба Марта.

Инициативата е годишна, като в нея се включват ученици на разнообразни образователни заведения.
В Деня на Баба Марта – 1 март, означаваме и още един празник- Деня на самодееца.

По случай двата празника, тази година Община Благоевград и ЦЛТРДБ провеждат съревнование, детско шоу „ Мартенички “. Събитието ще стартира на 1 март от 10:00 часа в Младежки дом.

Инициативата съставлява конкурс за най-бързо разработване на мартеничка. Само с предоставените заготовки, тимовете ще създадат забавни и красиви мартенички. Ще има и ментори – като на същински конкурс. Шоуто ще продължи с танци и доста изненади.

След като тимовете създадат своите мартенички, децата от школата по национално пеене ще поведат всички с хубава българска национална ария към площадката пред ЦЛТРДБ, където пеейки децата ще украсят дръвчетата пред институцията. За да бъде празника същински, танцьорите от танцовите ансамбли ще дадат звук за едно общо празнична хоро.

Преди началото на състезанието, във фоайето на ЦЛТРДБ шефът Цветанка Гаврилова ще връчи грамоти на преподавателите и съставите към институцията, която управлява.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР