Благоевград. Подписването на споразумения като това с кметът на Община

Благоевград. Подписването на споразумения като това с кметът на Община ...

Пламен Нанков, КНСБ: Подписването на споразумения като това с кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов не е обичайна практика за синдиката.

Благоевград. Подписването на споразумения като това с кметът на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов не е обичайна практика за синдиката. Това каза Пламен Нанков, вицепрезидент на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ), при подписването на споразумение за сътрудничество между Община Благоевград и КНСБ, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Той обясни, че КНСБ „не са всеядни“ и пазят равна дистанция от всички политически партии, но не могат да не оценят модела на диалог и на решаване на проблемите на местните общности. „КНСБ е най-голямата синдикална организация в България и нашите членове са гласоподаватели. Ние им дадохме възможността да преценят във всеки един град до колко са доволни от съвместната работа с местните власти и на тази база да предложат за сключване подобни споразумения. Това споразумение има съвсем конкретен характер, като в него са заложени специфичните искания на местните синдикални общности. То представлява една своеобразна пътна карта за развитие на нашите отношения в бъдещ следващ мандат“, каза още Нанков. Той подчерта, че не е страшно, когато има проблем, а когато липсва диалогичност и воля за неговото разрешаване. Нанков обясни, че в този смисъл оценката на неговите колеги за д-р Атанас Камбитов е много добра, поради което същите са пожелали да продължат подобни сътрудничества. Според него по този начин ще се помага на гражданите на Благоевград в намирането на най-добрите и верни решения, така че да им просперитет и спокойствие. Нанков допълни, че в основата на сегашното споразумение стои това, че до този момент имат натрупана добра практика и диалог с д-р Камбитов. Той добави, че при съвместната им работа през годините има реализирани много добри резултати, част от които касаят постигнатите високи заплати в сферата на детското и предучилищното образование, както и в сферата на здравеопазването. „Подписваме споразумението, за да демонстрираме, че заставаме зад подобен модел. Факт е, че нито една друга политическа сила не се е обърнала към нас, за да дискутираме дали и как ако те спечелят ще продължим напред. Ние сме отворени за диалог“, коментира Нанков.
„Факт е, че през изминалия мандат работихме добре с кмета на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов“, посочи Силвия Христова, временно изпълняваща длъжността областен координатор на КНСБ – Благоевград. „Бяха подписани общински колективни трудови договори в сферата на образованието, здравеопазването. Нашите очаквания са да продължим и да подпишем същите в сферата на културата и социалните дейности“, каза още Христова. Тя призова гражданите да вземат активно участие в изборите и да гласуват, за да заявят гражданската си позиция.
Ливия НИНОВА

Източник: focus-news.net