Благоевград. Отчуждаването на родителите от училищния живот е много сериозен

Благоевград. Отчуждаването на родителите от училищния живот е много сериозен ...

Евродепутатът Асим Адемов, ГЕРБ/ ЕНП: Отчуждаването на родителите от училищния живот е много сериозен проблем.

Благоевград. Отчуждаването на родителите от училищния живот е много сериозен проблем. Това заяви европейският депутат от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов по време на форум „Да върнем родителите в училище“, който се провежда в Югозападен университет „Неофит Рилски“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Той приветства всички присъстващи, заявявайки, че не случайно е избрал висшето училище за място, където да се проведе самото събитие. „Тук се чувствам като у дома си, тъй като аз съм възпитаник на този университет. Затова мястото бе избрано естествено“, каза още Адемов. Той подчерта, че е много горд от факта, че е единственият учител от България в делегацията на Европейския парламент и представя преподавателската гилдия.
„Там, въпреки другите задължения, които имам, не мога да избягам от амплоато си на учител и директор“, добави Адемов. Той отбеляза, че една от първите му работи като евродепутат е била да поръча национално проучване на тема „Степента на отчужденост на родителите от училищния живот на своите деца“. Адемов посочи, че причината за това е, че темата е много важна за него, а присъствието на много хора на форума в Благоевград доказва, че тя е важна и за тях. „Проблемите в образованието не са малко, но това е един от най-важните. Подобни срещи проведохме в София и Бургас, като основният извод, до който стигнахме е, че българското училище има нужда от родителите, за да бъдат децата ни по-образовани и по-възпитани“, коментира Адемов. По думите му отчуждението на родителите не е в полза нито на учениците, нито на учителите. „Учители и родители трябва да работим заедно, за бъдещето на нашите деца“, заяви Адемов. Според него към момента има тревожни тенденции в сферата на образованието, които трябва да бъдат овладени.
„Форумът, на който се събираме, няма за цел да обвиним родителите, нито да сложим на кантар кой е по-виновен – учителите или родители. Целта е да търсим решение на проблема“, каза Адемов. Той допълни, че в София и Бургас са чули много добри практики, които вече се прилагат в училищата, като основната задача е справяне с проблема. „Надявам се, че и тук ще чуем подобни добри предложения“, подчерта Адемов. Той отбеляза, че е важно да се чуват повече мнения и гледни точки, тъй като този проблем няма как да бъде решен с единно решение. „Смятаме, че всяко училище трябва да намери свой, собствен подход“, коментира Адемов.
Ливия НИНОВА

Източник: focus-news.net