Благоевград. На тържествена церемония, ректорът на Югозападния университет Неофит Рилски“

...
Благоевград. На тържествена церемония, ректорът на Югозападния университет Неофит Рилски“
Коментари Харесай

ЮЗУ „Неофит Рилски“ присъди почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на проф. Карл Казер

Благоевград. На тържествена гала, ректорът на Югозападния университет „ Неофит Рилски “ проф. доктор Борислав Юруков връчи почетното звание „ Доктор хонорис идея “ на един от най-изтъкнатите модерни балканисти и експерти по история на Югоизточна Европа и Близкия Изток – проф. Карл Казер от Университета в Грац, Австрия, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Пирин.

Предложението за удостояването с почетното звание на най-голямото висше учебно заведение в Югозапада България е на Филологическия факултет и на Правно-историческия факултет.
Карл Казер е роден в 1954 година в с. Пишелсдорф, провинция Щирия, Австрия. През 1980 година приключва история и славистика в Университета Карл Франценс в Гарц със специализация по история на Югоизточна Европа. От 1980 година работи в института по история в Университета в Грац. Хабилитира се през 1985 година, от 1996 година е постоянен професор в Института по история, а от 1998 година – шеф на Центъра за проучване на балканските общества и култури към университета в Грац. Автор е на повече от 20 монографии за историята на Югоизточна Европа на немски и британски език. С тези думи деканът на Правно-историческия факултет доцент доктор Николай Марин показа новия „ Доктор хонорис идея “ на Югозападния университет. Той означи още, че проф. Казер е дълготраен помощник и член на публицистичната гилдия на сп. „ Балканистичен конгрес “, издание на Международния академични семинар по балканистика към ЮЗУ „ Неофит Рилски “.

Удостояването на проф. Карл Казер с почетното звание е самопризнание за дългогодишните и неуморни старания на един извънредно влиятелен задграничен академик за трайно съдействие с Югозападния университет „ Неофит Рилски “. То е самопризнание към академик, който цени високо работата на българските си сътрудници и смисъла на построените връзки с тях, както и работата с младежите в науката.

Това самопризнание способства за устойчивостта на към този момент построения разговор и ще даде опция за по-тясно съдействие сред двата университета и усилване на научния и научен продан.

В рамките на церемонията, на която участваха студенти, преподаватели и докторанти, проф. Карл Казер изнесе обществена лекция на тематика: „ Cultures in the Visual Balkans: Challenge of the 21st Century? “.

Ливия НИНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР