Благоевград. На места пораженията от градушките са достигнали до 100%.

...
Благоевград. На места пораженията от градушките са достигнали до 100%.
Коментари Харесай

Божидар Донков, Изпълнителна агенция по лозата и виното-Благоевград: На места пораженията от градушките са достигнали до 100%

Благоевград. На места провалите от градушките са достигнали до 100%. Това сподели за Радио „ Фокус “-Пирин Божидар Донков, Изпълнителна организация по лозата и виното-Благоевград. По думите му някои стопани са завършили много рано третиранията на лозовите насаждения и там цялата годишна продукция е компрометирана, и надали ще може да бъде предлагана на пазара. „ Градушки имаше на много обитаеми места. Районът на село Кулата беше едно от тях и на два пъти падаха превалявания. Поражения има и в региона на селата Марикостиново, Капатово, Кромидово. Там, където стопаните имаха опцията незабавно да третират насажденията, съумяха да опазят реколтата, която остана незасегната “, сподели още Донков.
По думите му в региона на Илинденци, Струмяни и Сандански също има вреди по лозята. „ Като цяло най-големият проблем тази година беше заразяването със същинска мана. Обилните непрекъснати превалявания по време на развиване на лозата преди, по време и след цъфтежа, изключително, които в композиция с високите температури, доведоха до един резистентен ритъм на напредък, което докара до зашумяване там, където не съумяха да приложат съответните интервенции на производителите и се сътвори условия за развиване на заболявания, като общо взето здравната картина е много спорна в региона “, сподели още Донков. По думите му има лозя в доста положително положение и все още и други, на които маната е оказала много значително съкращаване на предстоящите добиви и понижаване на качеството на гроздето. Голяма част от продукцията на тези лозя няма да доближи до пазара, само че ще бъде модифицирана за лична консумация, защото няма търговски тип, само че качеството дава отговор на условията.
Лора КАЛЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР