Благоевград може да остане без Камерна опера. За това алармираха

...
Благоевград може да остане без Камерна опера. За това алармираха
Коментари Харесай

Благоевград остава без Камерна опера?

Благоевград може да остане без Камерна опера. За това сигнализираха в сигнал читатели на news.bg .

Според сигнала Камерна опера Благоевград е пред закриване.
Такива стъпки били подхванати от новия шеф на културния институт Милослава Йорданова и общинското управление.


Към момента към този момент о т операта са съкратени щатни бройки на трима солисти и двама оркестранти . Очаквало се скоро предупреждения да получат и художникът на операта, както и ч аст от техническата група.

Всъщност културният институт нямало да се закрива, а щял да се преструктурира , както твърдят шефът Йорданова и зам.-кметът по просвета и филантропични действия Христина Шопова.

" Въпреки отричанията на зам.-кмета по просвета и шефа, че Камерна опера Благоевград няма да се закрива, на процедура без всички тези чиновници културният институт не може да съществува към този момент като опера ", се показва в сигнала.

Вероятно се гласяло преструктуриране на института, а може би и замяна на името му.

Темата провокира необятен публичен отзив в Благоевградско. Беше основана и онлайн петиция , с която деятели в областта на културата упорстват Общинският съвет в регионалния град да се произнесе за запазването на статута на института като опера.

В петицията Лина Ангелова, която е някогашен шеф на Камерна опера, написа, че през последните дни Благоевград е станал очевидец на жестоко посягане върху статута и състава на операта, както и на културата в града.

" Свидетели сме на целенасочени дейности, целящи да бъде сменен статутът, структурата, задачата и щатът на Първия камерен оперен спектакъл в България - неповторим за страната и района ", написа тя в петицията.

По думите на Ангелова хора, които нямат експертизата, не са способени и не желаят да се съобразят с мнението на музикалната академична колегия, " тихомълком " желаят да трансформират операта в оркестър , съкращавайки солисти, оркестранти и хора от техническата част.

" С едноличното решение на управлението на Община Благоевград бяха прекъснати трудовите контракти на артистите - солисти на Камерната опера в града Теодора Петрова, Добромир Момеков и Борис Тасков. Бяха отстранени и двама оркестранти - Лина Ангелова и Константин Кирянов.
След като дейностите по отстраняването на сътрудници от креативния състав на Камерна опера Благоевград получиха гласност и въпросът бе показан от медиите, бе изработен опит истината да бъде показана като сякаш подправена вест или офанзива на политически съперници ", разкрива още в онлайн апела някогашният шеф, който е измежду съкратените чиновници.

С петицията Ангелова приканва общината отпред на института да бъде назначен началник, " който да ръководи в полза на института , пазейки оперното изкуство и в полза на обществото ".

В изявление за news.bg Лина Ангелова изясни, че 15 общински съветници от локалния парламент са настояли за свикването на изключително съвещание на Общинския съвет в Благоевград по проблема за бъдещето на Камерна опера.
Заседанието е планувано за на следващия ден, 14 декември.

По думите ѝ общинските съветници даже не са били осведомени за направените предходната седмица съкращения в института и проектите за неговото преструктуриране.

Ангелова обаче изясни, че макар събрания най-малко от 1/3 от състава на съвета за свикването на изключителна сесия, общинските съветници от групите на ГЕРБ и " Заедно за Благоевград - ЕНП и КБ " са излезли с изказвания, съгласно които ще бойкотират изключителното съвещание. Според претекстовете им институтът изрично няма да бъде закриван. В същото време обаче на никое място не се обяснявало какво ще бъде бъдещето на Камерна опера и дали тя изобщо ще бъде опера след направените съкращения и промени и възможното идно преструктуриране.

Цялото изявление на Ангелова за news.bg очаквайте на следващия ден!

Камерна опера Благоевград съществува от съвсем половин век, институтът е основан от учен Пламен Карталов през 1972 година и е неповторим и единствен както за България, по този начин и за целия Балкански полуостров. Операта е притежател на редица влиятелни награди, последната през 2008 година, когато с операта " Джани Скики " от Джакомо Пучини печели премията " Кристална лира " на Министерството на културата и Съюза на Българските музикални и танцови дейци. През 2012 година операта още веднъж е номинирана за премията с операта " Тайният брак " на Доменико Чимароза.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР