Благоевград. Категорично ще се противопоставя срещу опита да бъдат премахнати

...
Благоевград. Категорично ще се противопоставя срещу опита да бъдат премахнати
Коментари Харесай

Омбудсманът Мая Манолова: Категорично ще се противопоставя срещу опита да бъдат премахнати машините от изборите без анализ и убедителни аргументи

Благоевград. Категорично ще се опълчва против опита да бъдат отстранени машините от изборите без разбор и безапелационни причини, въз основата на други учредения. Това сподели омбудсманът Мая Манолова по време на брифинг в Благоевград, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “-Пирин . Тя съобщи, че в действителност е реалност, че анализът на машинното гласоподаване демонстрира проблеми, които обаче са свързани не с машините, а с организацията на машинното гласоподаване. Според Манолова в действителност неприятната организация от страна на Централната изборна комисия (ЦИК) във връзка с машинното гласоподаване авансово е обусловила възникването на проблеми.
„ Още преди изборите ние посредством намерено писмо до Централна изборна комисия предупредихме, че е извънредно рисково събитието, че методическите инструкции за машинното гласоподаване бяха обнародвани 4 дни преди изборите и действително секционните изборни комисии не бяха готови и подготвени за работата в такива мащаби с машини. От друга страна ЦИК промени протоколите от изборите спрямо протоколите от президентските избори отпреди 2 години, когато също имаше машини, въпреки и те да бяха много по-малко. Паралелното изписване на резултатите от машинния избор в окончателния протокол беше отстранено “, уточни омбудсмана. Мая Манолова означи, че вследствие на това анализът на резултатите, който може да се види на уеб страницата на ЦИК по секции, демонстрира, че има секции, в които машинното гласоподаване за една партия е приключило с повече гласове от крайният протокол. Тя изясни, че да вземем за пример в секция Х за партия У машинно са дали своят вот 10 души, а в окончателния протокол, който събира и машинните и хартиените бюлетини, за същата тази партия написа, че са дали своят вот 7 души.
По думите й същото се следи и във връзка с преференциите за дадени претенденти. Манолова добави, че изводът е, че в случай че се позволяват неточности, то тези неточности се позволяват от секционните изборни комисии, а не от машините, а машините свидетелстват за допускането на неточности. Тя акцентира, че тези разлики, които се откриват, не въздействат на резултатите от евроизборите, защото те не са толкоз огромни, само че при едни локални избори, при които и 100 гласа са определящи за избора на кмет и състава на Общинския съвет, това би било съществено посягане върху честността на изборите.
Натали СТЕФАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР