Благоевград. Генерал Георги Тодоров е бил дисциплиниран войник, извънредно тактичен

...
Благоевград. Генерал Георги Тодоров е бил дисциплиниран войник, извънредно тактичен
Коментари Харесай

Снежана Захариева, историк: Генерал Георги Тодоров е бил дисциплиниран войник, извънредно тактичен човек и началник, твърд и смел пред лицето на опасностите

Благоевград. Генерал Георги Тодоров е бил порядъчен боец, изключително методичен човек и шеф, корав и самоуверен пред лицето на заплахите. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Пирин историкът и някогашен организатор в Регионален исторически музей – Благоевград Снежана Захариева. Тя напомни, че ген. Тодоров е роден на 10 август през 1868 година в Болград, Бесарабия, където приключва гимназия и едвам навършил 19 години постъпва като доброволец в Българското опълчение. В хода на бойните дейности получава и офицерски чин. След Освобождението приключва първия випуск на Военното учебно заведение в София, причислен е в Пехотата и на 31 август 1882 година става поручик. Следващата година той постъпва в Генерал-щабна академия – Санкт Петербург, а през есента на 1885 година младият офицер поема командването на Ловешката чета, по-късно и на Летящият отряд.
„ В началото на Сръбско-българската война въпросният отряд се намира край град Кула и против него се изправя с цялата си мощност сръбската Тимошка дивизия. Георги Тодоров към този момент е създаден в чин капитан и взема поради, че укрепването на Видин не е към момента приключено, като взема решение да нападна съперника за – да го задържи по-дълго време надалеч от значимата цитадела. Макар и по-многобройни, сърбите са сюрпризирани от този самоуверен ход и боят им продължава през целия ден. След това вярно решение на Георги Тодоров, нашественикът съумява да настъпи против Видин едвам на 10 ноември. След края на войната против сърбите, става пълководец на Първи пехотен полк и заради това, че е взел участие в детронирането на княз Александър Батенберг, през септември 1886 година, той за малко е уволнен от армията “, сподели още Захариева. Малко по-късно е възобновен на работа и през 1887 година е създаден в чин майор. Тодоров служи като контрольор на класовете във Военното учебно заведение, а в края на века той е полковник и поема командването на 20-ти пехотен Добруджански полк.
„ През 1910 година Георги Тодоров печели следващото си звание и командването на 7-ма пехотна Рилска дивизия. През 1912 година на 5 октомври стартира Балканската война, като дивизията на Георги Тодоров работи на централния път по направлението към град Солун, а богатото пристанище е блян на съвсем всички балкански страни и конкуренцията – коя да влезе в него е огромна. За страдание главният удар е ориентиран към източна Тракия и Беломорското направление, по тази причина 7-ма Рилска дивизия работи под командването на командващия 2-ра Сръбска войска – военачалник Степанович “, разяснява Захариева. Историкът акцентира, че усещайки кой е най-големия им съперник, турците оказват упорита опозиция на Рилци, до момента в който в това време не се напрягат доста против настъпващите от юг гърци.
„ Така на 27 октомври 1912 година, бойците на Тодоров влизат единствено няколко часа след гърците в Солун “, акцентира Захариева. Тя добави, че по време на Балканската война трета войска от дивизията на военачалник Тодоров, с пълководец Спас Георгиев, на 5 октомври 1912 година освобождава Горна Джумая. „ От 1926-1928 година той регионален шеф на града. Генерал Георги Тодоров има незабравим принос в новоосвободените земи, както в Горноджумайско, по този начин и в Петричко, Разложко и Неврокопско. В Благоевград има и улица, която носи неговото име, а в Благоевградска област има гара на негово име. Там е ситуирано и селището Припечене, което 1984 година е преименувано на Генерал Тодоров. Известен е обстоятелството, че негови бойци по време на Балканската война основават и парка в град Сандански, като под огромният чинар на центъра на града е инсталирана мраморна плоча, носеща богата информация за античната просвета по долината на река Струма, а на входа на парка има и монумент на Генерал Тодоров “, означи Захариева. Тя напомни, че Генерал Георги Тодоров е разгласен и за почетен жител на град Дупница. Освен това той е един от дребното военни дейци в международната история, които взимат присъединяване в 5 поредни войни.
Ливия НИНОВА

Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус - " Военни вести ".
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР