Благоевград. Чуждестранни експерти, работещи по проблемите на горските пожари се

Благоевград. Чуждестранни експерти, работещи по проблемите на горските пожари се ...

Експерти по проблемите на горските пожари се запознаха със случая на големия горски пожар между Симитли и Кресна от 2017 г..

Благоевград. Чуждестранни експерти, работещи по проблемите на горските пожари се запознаха със ситуацията по време и след потушаването на големия горски пожар между Симитли и Кресна от 2017 г., предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Това се случи в Югозападно държавно предприятие, където те са на посещение, след участието си в международна конференция за горските пожари в София. В групата са учени, практици, изследователи, работещи по проблемите на горските пожари и защитата на почвата от ерозия от Португалия, Испания, Франция, Италия, Турция, Великобритания, Германия, Чехия и други рискови в пожарно отношение страни. В рамките на визитата си, те ще се запознаят и с дейността на Единния оперативен център за анализ и контрол на пожарната обстановка, ситуиран в сградата на предприятието в Благоевград. След което ще посетят терена, който пострада при пожара през лятото на 2017 година.
Инж. Василий Маринковски, началник отдел в Югозападно държавно предприятие, запозна на кратко чуждестранните експерти с историята и дейността на предприятието. Той обясни, че то е разположено на територията на 5 области, като стопанисва и управлява около 9000 хектара горските територии. Инж. Маринковски допълни, че към структурата на Югозападно държавно предприятие има 41 териториални поделения. Той подчерта, че горските пожари са сериозен проблем и бич за българската гора, но и за цялата икономика. „В тази връзка ръководството на Югозападно държавно предприятие всяка година закупува техника и обновява оборудването, свързано с горските пожари, така че да се намалят щетите от тях“, каза още инж. Маринковски.
Инж. Румен Гаврилов от Югозападно държавно предприятие представи пред присъстващите кратка презентация, показваща последиците, но и усилията, които са били необходими за потушаването на големия горски пожар между Симитли и Кресна.
Ливия НИНОВА

Източник: focus-news.net