Благоевград. Благоевград ще бъде домакин на Национален конкурс за авторски

...
Благоевград. Благоевград ще бъде домакин на Национален конкурс за авторски
Коментари Харесай

Благоевград: Градът е домакин на Национален конкурс за авторски вокални инструментални произведения на фолклорна основа „Нова българска музика в 7/8“

Благоевград. Благоевград ще бъде хазаин на Национален конкурс за авторски вокални инструментални творби на фолклорна основа „ Нова българска музика в 7/8 “. Това оповестиха от пресцентъра на Община Благоевград . Инициативата се организира за първа година в регионалния център.
Тя има за цел да подтиква основаването на нови авторски вокални и иструментални творби, нови творби за солово пеене и солов инструмент, които да разпространяват българското фолклорно завещание.
В състезанието могат да вземат присъединяване създатели, експерти и фенове освен от България, само че и от чужбина. Сред задачите самодейността е и да се даде опция на създатели, които не владеят нотопис, да основат нови фолклорни песни и инструментални произведения. Идеята е да се продължи многовековната традиция на устното национално творчество, съхранило българското национално фолклорно богатсво епохи наред. Конкурсът се организира в два кръга. Първият кръг включва селекция на показаните творби от професионално жури. Вторият, заключителен стадий, планува концерт с позволените произведения и дефинитивно класиране. Концертът ще се организира на 3 октомври в Благоевград.
Партитури и аудио запис на творбите, би трябвало да бъдат изпратени на адрес: Благоевград, п.к. 2700, Община Благоевград, пл. „ Георги Измирлиев “ 1, за състезанието „ Нова българска фолклорна музика -7/8 “. Крайният период за подаване на творбите е 13 септември. Освен творбите в плика би трябвало да има данни на подателя - претендент: трите имена, цялостен и прецизен адрес, телефонен номер и имейл.
Кандидатите, допунсати за присъединяване във финалния концерт, ще бъдат известени от уредниците навреме. Предвиден е и награден фонд, в размер на 10 000 лева, обезпечен от фондация „ Св. Георги Победоносец ” – Балтимор, Съединени американски щати.Ще бъдат присъдени награди за инструментално произведение, солово или оркестър, както следва – I място – 2000 лв., II място 1500 лв., III място 1000 лв.. Наградите за вокално произведение, солово или национален хор са идентични. Предвидена е и премия на публиката – 1000 лв..
Конкурсът за авторски вокални и инструментални творби на фолклорна основа се провежда по концепцията и със съдействието на Георги Лазаров, който живее от дълги години в град Балтимор, Съединени американски щати и професионалната поддръжка на известната българска национална певица Татяна Сърбинска, известна със своята ария „ Катерино Моме “.
Подробна информация за състезанието може да бъде открита тук.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР