Благоевград. Благоевград отбелязва 145 години от обесването на Васил Левски.

...
Благоевград. Благоевград отбелязва 145 години от обесването на Васил Левски.
Коментари Харесай

Благоевград: С множество инициативи ще бъде почетена паметта на Васил Левски и 145 години от обесването му

Благоевград. Благоевград отбелязва 145 години от обесването на Васил Левски. С обред по полагане на венци и цветя в символ на благодарност ще бъде почетена паметта на Апостола. Това оповестиха от пресцентъра на Общината. Събитието ще се състои на 19 февруари от 11:00 часа пред бюст-паметника на Дякона, който се намира на едноименния площад „ Васил Левски “. В памет на Левски, възпитаници от НХГ „ Св. Св. Кирил и Методий “, взаимно с Регионална библиотека „ Димитър Талев “ са подготвили мултимедийно показване и рецитал за живота и делото на Апостола под надпис „ Родолюбие, правдивост, човещина – заветите на Левски ". Инициативата стартира в 12:45 на 15 февруари в зала „ Изкуство “, която се намира на IV етаж на Регионална библиотека „ Димитър Талев “- Благоевград.
На 16 февруари от 11:00 часа, във фоайето на РИМ Благоевград ще бъде открита галерия, озаглавена „ Посветен на Отечеството “. Експозицията е отдадена на живота и делото на Васил Левски. Инициатива е на РИМ- Благоевград, взаимно с Български исторически списък на Национална библиотека „ Св. Св. Кирил и Методий “.
Ученици от III ОУ „ Димитър Талев “ ще показват рецитал „ Апостолът на Свободата ” в Регионалната библиотека в Благоевград. Събитието ще бъде в Детски отдел на библиотеката на 19 февруари от 16:00 часа.
Васил Иванов Кунчев (Левски), именуван още Дякона или Апостола, е роден в град Карлово на 18 юли 1837 година Той носи монашеското име Игнатий, а година по-късно става дякон. Получава прозвището Левски поради проявената смелост и сръчност. Левски е знаменосец на четата на Панайот Хитов. Дяконът стартира създаване на революционни комитети в България, които да се трансфорат в центрове българската гражданска война. Заради революционната му активност на 27 декември 1872 година Левски е хванат от турските управляващи. Първоначално е отведен за следствие в Търново, а по-късно е изправен пред специфичен съд в София.
В края на януари и началото на февруари група комитетски дейци от Чирпанско и Старозагорско замислят проект за освобождението на Васил Левски. Под управлението на Атанас Узунов се приготвя чета, която би трябвало да спре влака за Одрин и да освободи Левски. Замисълът не съумява. Левски е наказан на гибел посредством обесване.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР