Благоевград. 2 350 000 лв. ще бъдат инвестирани в проект

...
Благоевград. 2 350 000 лв. ще бъдат инвестирани в проект
Коментари Харесай

Д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: Над 2.3 млн. лв. ще бъдат инвестирани в проект за цялостен ремонт и реконструкция на НЧ „Никола Вапцаров“

Благоевград. 2 350 000 лева ще бъдат вложени в план за повсеместен ремонт и реорганизация на НЧ „ Никола Вапцаров “. Това сподели по време на постоянната сесия на Общински съвет – Благоевград кметът на общината доктор Атанас Камбитов по отношение на изявление на ръководителя на културната институция Васил Новоселски, съгласно който положението на постройката на читалището е доста неприятно, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Пирин . Новоселски разяснява, че въпросът, обвързван с материалната база на културната институция неведнъж е бил поставян на вниманието на способените институции. „ Става дума за главната постройка, която към този момент повече от три години се разрушава, само че не се прави нищо. Унищожава се и това, което беше съхранено. Имам поради библиотеките. В кв. Вароша, където бе изработен ремонт, на втория етаж, където се обитават артистите от Куклен спектакъл – Благоевград, има заплаха покрива да падне. Дано това не се случи с неприятни последствия “, сподели още Новоселски. Той уточни, че в жк. „ Струмско “ библиотеката е в окаяно положение от 30 години. „ Никой не обръща внимание на съхраняването на повече от 140 хиляди библиотечни единици,сред които има старопечатна литература, която е изключително скъпа. Притеснени сме от положението на материалната база, която не може да поддържаме единствено със средствата, които получаваме като дотация “, уточни Новоселски. От свое име и от името на сътрудниците си той сложи и искане кафе-клуба към читалището да им бъде възобновен.
Кметът на Благоевград доктор Атанас Камбитов сподели, че по тематиката със собствеността на кафе-клуба има правосъдно решение. „ Това, което е направил кмета е законосъобразно, гласи решението на съда “, сподели още доктор Камбитов. Той уточни, че 600 лева е бил наемът на кафето, когато то е било на читалището, като даже сметките за тока са били плащани от културната институция. „ За 1 година взимахте по 7 000 лева от него, а ние в този момент ви даваме по 12 000 лева “, акцентира доктор Камбитов. Той уточни, че сегашните наематели на кафето са изплатили наем в размер на 240 000 лева, което съставлява доста по-голяма сума.
По отношение положението на материалната база доктор Атанас Камбитов съобщи, че до края на тази година би трябвало да стартира план за изцяло поправяне и реновиране на постройката. Той означи, че в началото е било планувано да се отделят 1.4 млн. лева, само че след осъществен изчерпателен разбор е открито, че ще бъдат нужни и спомагателна средства. „ Преценихме, че 2 350 000 млн. лева ще бъдат задоволителни, за повсеместен ремонт. 1.4 млн. лева са обезпечени от оперативна стратегия, а останалите от фонд на фондовете “, добави доктор Камбитов. Той акцентира, че с тези средства ще се правят ремонтни на постройката на НЧ „ Никола Вапцаров “ и Камерна опера – Благоевград. „ Така, че ние изпълняваме уговорките, които сме поели “, акцентира доктор Камбитов.
Ливия НИНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР