Благоевград. 14 десетилетия по-късно Македонският въпрос отново е отворен и

...
Благоевград. 14 десетилетия по-късно Македонският въпрос отново е отворен и
Коментари Харесай

Доц. д-р Александър Гребенаров, МНИ: 14 десетилетия по-късно Македонският въпрос отново е отворен и проблемите не се решават, а нараства

Благоевград. 14 десетилетия по-късно Македонският въпрос още веднъж е отворен и в действителност проблемите не се вземат решение, а нараства. Това сподели в изявление за Радио „ Фокус “ – Пирин доцент доктор Александър Гребенаров, ръководител на Македонският теоретичен институт. Той изясни, че през днешния ден в Благоевград се организира Международна научна конференция, на която се разисква точно тематиката за Македонският въпрос.
„ Бих посъветвал и помолил, който има опция дано да участва на днешната конференция, която ще се организира в Югозападен университет „ Неофит Рилски “. Тя е разграничена в два панела, в границите на които присъединяване ще вземат доста историци от страната и чужбина. В рамките на форумът ще разгледаме разнообразни тематики, свързани с Македонският въпрос – от неговият произход. Ще се върнем 140 години обратно до злощастният Берлински конгрес, който разделя Македония, отделя българските земи от Княжество България до през днешния ден “, сподели още доцент доктор Гребенаров.
Той добави, че през днешния ден Македонският възел още веднъж е отворен и в действителност проблемите не се вземат решение, а нарастват. „ Виждате да вземем за пример какво се случва с името на Македония. Вече над 25 години Гърция и Р Македония не могат да се схванат, виждате че има нови страни в Западните Балкани, които също имат някакви ползи по отношение на Македония. Виждате, че даже Турция и Румъния имат някакви ползи – етнически или религиозни към Македония. Така че на мен ми се коства, че „ възелът “ се заплита “, акцентира доцент доктор Гребенаров.
„ България непрестанно тича след събитията – не е обикновено към този момент над 25 години проблемите ни с Македония да са настоящи “, разяснява той.
„ Знаете, че ние признахме Македония и то абсолютно, без да слагаме нашите условия за име, за език, за история. Години по-късно сключваме контракти, заявления и какво ли не, само че това са все неща, които се случват след събитията. Трябваше изрично преди години да сложим нашите претенции, нашите условия и да кажем, че това е нашата история “, сподели още доцент доктор Гребенаров. Според него е неприемливо историята ни да се ограбва, да се преиначава, тъй като нашите предшественици ще се „ завъртят в гроба “.
По думите на доцент доктор Гребенаров няма „ рецепта “ за верен метод по повод проблемите сред България и Македония. „ Трябва да вършим опити. Може би една от стъпките е комисията, която се сътвори сред България и Македония, обвързвана с историята. Лично аз обаче съм малко черноглед за нейното действие и за това, че тя ще реши въпросите. Сред политиците има едно виждане, съгласно което историята би трябвало да се остави на историците, а те щели да се занимават с политика. За мен това е едно погрешно изказване и в един миг то може да изиграе неприятна смешка на самите политици, тъй като задачата на историците е да прочетем историята от начало до край такава, каквато е – и с позитивните, и с отрицателните страни, а пък политиците е ясно, че няма да харесат негативите, само че за това не са отговорни историците “, акцентира доцент доктор Гребенаров.
Той означи, че историята е такава, каквато е и тя не трябва да се трансформира. „ Ще имаме доста огромни компликации в тази посока и най-много с сътрудниците от Македония и Гърция, с цел да може въобще да седнем, да поговорим, да прочетем изворите и да пишем историята такава, каквато е била, а не да си я измисляме. Фактите и събитията не би трябвало да се преиначават и трансформират както е комфортно за ръководещите “, разяснява доцент доктор Гребенаров. Той съобщи, че е сдържан оптимист по отношение на решаването на проблемите сред България и Македония в близко бъдеще. „ По-скоро хоризонтът ми е за далечното бъдеще “, означи доцент доктор Гребенаров.
Ливия НИНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР